Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Kapri kolač bez pečenja

Nema finije poslastice od jagodica u finom belom kremu zalivenih čokoladnom glazurom
Foto: Pexels/Anna Kanifatova

Kremast, lagan, osvežavajuć i ne peče se! Ovaj kapri kolač je pravi letnji desert, možda čak bolji i od sladoleda.
Možda vam se učini da oko ovog kolača ima malo više posla zbog više različitih slojeva, ali priprema se jako brzo.

Ukoliko volite kapri sladoled, ovaj kolač/ tortu ćete obožavati. U moru zanimljivih kremastih recepata, ovaj na blogu mysticcakes.com okuprao je našu pažnju.

Sastojci:
Za podlogu
  • 300 g mlevenog keksa
  • 50 g mlevenih pečenih lešnika
  • 1 kašika kakaoa
  • 150 g putera
  • 2 kašike nugat krema
  • oko 100 ml mleka
Za voćni žele
  • 300 g jagoda ili smrznutog šumskog voća
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašika limunovog soka
  • 2 kašike gustina
  • 3 kašike vode
Za vanila-maskarpone krem
  • 500 g maskarpone sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kašika arome vanile
  • 250 ml slatke pavlake
  • 1 kesica kremfiksa
Za ganaš glazuru
  • 120 ml slatke pavlake
  • 60 g čokolade za kuvanje
  • 60 g mlečne čokolade
Priprema

1. Za podlogu sameljite keks i pečene lešnike u secku, dodajte kakao i promešajte.

2. Otopite puter u šerpi, malo ga prohladite, ulijte u mešavinu suvih sastojaka, pa izmešajte. Na kraju dodajte omekšali nugat krem. Sjedinite kašikom pa postepeno dodajte mleko dok ne dobijete mekšu i kompaktnu smesu, ali ne previše gnjecavu. Ako vam se smesa ipak učini gnjecavom, dodajte još malo mlevenog keksa.

3. Smesu rasporedite i utapkajte u kalup prečnika 22 x 22 cm (ili neki sličan). Ako nemate kvadratni, proverite da li vaš okrugli kalup nekih drugih dimenzija odgovara. Podlogu stavite u frižider dok pripremate žele.

4. Za voćni žele stavite u šerpicu jagode ili smrznuto voće, šećer i limunov sok i zagrevajte na srednjoj vatri uz mešanje dok se ne otopi. Kad je proključalo, smanjite skroz vatru i kuvajte još oko pet minuta, da se voće omekša i raspadne. Ako koristite sveže voće, dodajte kašiku-dve vode.

5. Skinite sa vatre pa odstranite koštice. Ako vam ne smetaju, ne morate to raditi. Ako imate krupnije komadiće voća, možete ih prvo usitniti štapnim mikserom pa tek onda propasirati.

6. Vratite na vatru pa ukuvajte gustin koji ste rastvorili u vodi. Mešajte dok se ne zgusne i skinite sa vatre. Odmah topli žele rasporedite preko podloge i vratite u frižider dok spremate kremu.

7. Za vanila-maskarpone krem, maskarpone sobne temperature izmiksajte sa šećerom u prahu i aromom vanile. Dodajte u istu posudu tečnu slatku pavlaku i nastavite mutiti dok ne dobijete čvrstu i penastu kremu. Na kraju dodajte i kremfiks i još jednom sve dobro izmešajte.
Krem bi bio dovoljno čvrst i bez kremfiksa, ali stavite ga za svaki slučaj.

8. Krem nanesite preko ohlađenog voćnog želea, poravnajte i stavite u frižider dok pripremate ganaš.

9. Za ganaš glazuru zagrejte slatku pavlaku do vrenja. Dodajte obe vrste čokolade izlomljene na kocke. Neka odstoji tako minut, pa žicom dobro izmešajte dok se sve ne otopi i dok ne dobijete glatku glazuru.

10. Sipajte glazuru preko belog krema, razlijte je svugde ravnomerno da se poravna i stavite kolač u frižider da se dobro ohladi i stegne, najmanje dva sata.
Ohlađen kolač secite na kocke i dekorišite po želji.

Prijatno!