Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Idealan letnji ručak „Shakshuka“

Šareno jelo od jaja i povrća poreklom je iz Tunisa, jede se i kao doručak u mnogim delovima severne Afrike i Bliskog istoka i veoma se lako priprema.
Foto: Pixabay/DanaTentis
Sastojci:
  • 1 veliki seckani crni luk
  • 1 do 2 zelene paprike
  • 1 crvena paprika
  • 2 seckana čena belog luka 
  • 6 pelat ili običnih paradajza srednje veličine
  • pola šolje paradajz pirea 
  • 4 – 6 jaja
  • so
  • biber
  • kumin
  • čili
  • kajenska paprika
  • crvena paprika u prahu
  • svež peršun
  • maslinovo ulje
Priprema:

Na malo maslinovog ulja u velikom tiganju prodinstajte luk, biber i beli luk i začinite ih solju, crvenom paprikom, kimom i mlevenom paprikom. Dinstajte povrće oko pet minuta dok povrće ne omekša, pa dodajte paradajz isečen na kockice i pasatu. Ostavite paradajz da provri, pa ga poklopite i kuvajte oko 15 minuta. Zatim ih rasklopite i kuvajte još nekoliko minuta dok se sos ne zgusne. Kada je sos gotov, zadnjom stranom kašike napravite rupe u sosu u koje razbijate jaja. Pokrijte tiganj i ostavite da se jaja krčkaju u sosu na srednje laganoj vatri dok se jaja dobro ne skuvaju, odnosno dok belance potpuno ne pobele. Žumance treba da bude mekano i tekuće.

Prijatno!

Dva trika za savršeno grilovano povrće

Preuzmite android aplikaciju.