Iako se palenta obično priprema kao kremasti prilog, ipak možete da je pripremite na malo drugačiji način. Iako izgleda kao popularni prženi krompir, ovaj recept je zdrava i ukusna užina. Hrskavi pomfrit od palente, začinjen aromatičnim začinima, biće savršena užina koju možete poslužiti kao užinu, predjelo ili čak zdraviji dodatak glavnom jelu.
Sastojci:
- 160 g palente
- 470 ml vode
- 1 glavica belog luka
- 1 kašika svežeg ruzmarina, seckanog
- 45 g rendanog parmezana
- soli, po ukusu
- 3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Za početak sipajte vodu u lonac srednje veličine i sačekajte da voda proključa. Zatim u provrelu vodu dodajte kukuruznu palentu, seckani beli luk, ruzmarin, rendani parmezan i posolite.
Mešajte smesu dok palenta ne postane mekana i gusta, oko 5 minuta. Kada dostigne željenu konzistenciju, sklonite ga sa ringle, poklopite i ostavite da odstoji još 5 minuta.
Pripremite pleh i obložite ga papirom za pečenje. Na to sipajte kuvanu palentu i ravnomerno rasporedite u kalup. Nakon toga stavite lim u zamrzivač na 20 minuta da se palenta stisne.
Dok se palenta hladi, zagrejte rernu na 220 stepeni. Izvadite palentu iz kalupa i stavite je na dasku za sečenje, pa je isecite na tanke trakice, nalik na pomfrit.
Stavite štapiće na papir za pečenje, prelijte ih maslinovim uljem i posolite po ukusu. Pecite ih 15 minuta, pa ih izvadite iz rerne, okrenite štapiće na drugu stranu i pecite još 15 do 20 minuta dok ne postanu hrskave.
Za poslednji korak, poslužite sa sosom po vašem izboru.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.