Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Hrskavi pomfrit od palente

Iako se palenta obično priprema kao kremasti prilog, ipak možete da je pripremite na malo drugačiji način. Iako izgleda kao popularni prženi krompir, ovaj recept je zdrava i ukusna užina. Hrskavi pomfrit od palente, začinjen aromatičnim začinima, biće savršena užina koju možete poslužiti kao užinu, predjelo ili čak zdraviji dodatak glavnom jelu.
Foto: Pixabay/ 2SIF
Sastojci:
  • 160 g palente
  • 470 ml vode
  • 1 glavica belog luka
  • 1 kašika svežeg ruzmarina, seckanog
  • 45 g rendanog parmezana
  • soli, po ukusu
  • 3 kašike maslinovog ulja
Priprema:

Za početak sipajte vodu u lonac srednje veličine i sačekajte da voda proključa. Zatim u provrelu vodu dodajte kukuruznu palentu, seckani beli luk, ruzmarin, rendani parmezan i posolite.

Mešajte smesu dok palenta ne postane mekana i gusta, oko 5 minuta. Kada dostigne željenu konzistenciju, sklonite ga sa ringle, poklopite i ostavite da odstoji još 5 minuta.

Pripremite pleh i obložite ga papirom za pečenje. Na to sipajte kuvanu palentu i ravnomerno rasporedite u kalup. Nakon toga stavite lim u zamrzivač na 20 minuta da se palenta stisne.

Dok se palenta hladi, zagrejte rernu na 220 stepeni. Izvadite palentu iz kalupa i stavite je na dasku za sečenje, pa je isecite na tanke trakice, nalik na pomfrit.

Stavite štapiće na papir za pečenje, prelijte ih maslinovim uljem i posolite po ukusu. Pecite ih 15 minuta, pa ih izvadite iz rerne, okrenite štapiće na drugu stranu i pecite još 15 do 20 minuta dok ne postanu hrskave.

Za poslednji korak, poslužite sa sosom po vašem izboru.

Prijatno!

Tri šokantna načina na koje alkohol može uticati na telo

Preuzmite android aplikaciju.