Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Goveđi gulaš

Kada temperature padnu, žudimo za utešnim jelima koja nas podsećaju na detinjstvo i koja nas mogu zasititi i lepo zagrejati. Goveđi gulaš je jedno od tih jela. Dobar gulaš je gust i ukusan, a meso je toliko mekano da se može seći nožem za puter. Ovaj jednostavan recept možete obogatiti sastojcima po vašem izboru, kao što su dodavanje slanine, graška ili drugih sastojaka.
Foto: Pixabay/ zweifelsfreimitb
Sastojci:
  • ½ kg goveđih kockica za gulaš
  • 1 luk
  • 2-3 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 2-3 veća krompira
  • 100 ml crnog vina
  • ½ litra mesnog temeljca
  • ½ litra vode
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika koncentrata paradajza
  • 1 lovorov list
  • 3 kašike ulja, po želji, za dinstanje
  • so i biber po želji
  • svež peršun ili timijan za serviranje
Priprema:

U velikoj posudi zagrejte biljno ulje i propržite kockice govedine koje ste prethodno začinili solju i biberom. Pirjajte dok kocke ne dobiju lepu tamno braon boju sa svih strana. Ovo će vam trebati oko pet minuta. Izvadite meso iz šerpe i na preostaloj masnoći prodinstajte na sitno iseckane luk i beli luk. Sipajte vino i kašikom ostružite sve smeđe mrlje sa dna tiganja od dinstanja mesa. Sve zajedno kuvajte oko pet minuta. U šerpu dodati brašno, dobro promešati, pa sipati mesni temeljac i vodu. Vratite meso u šerpu, dodajte koncentrat paradajza i lovorov list. Kada tečnost proključa, smanjite vatru i ostavite da se sve krčka oko sat vremena. Nakon ovog vremena, u šerpu dodajte krompir isečen na jednake delove i šargarepu. Sve pomešajte i kuvajte još 45 minuta na laganoj vatri, ili dok povrće ne bude potpuno skuvano i meso omekša. Na kraju kuvanja okusite i po potrebi dodajte još soli i bibera. Poslužite sa svežim peršunom, parčetom domaćeg hleba ili kuvanom testeninom po izboru.

Prijatno!

Neželjeni efekti čia semenki: Ko treba da izbegava da pije vodu od čia semena

Preuzmite android aplikaciju.