Kada temperature padnu, žudimo za utešnim jelima koja nas podsećaju na detinjstvo i koja nas mogu zasititi i lepo zagrejati. Goveđi gulaš je jedno od tih jela. Dobar gulaš je gust i ukusan, a meso je toliko mekano da se može seći nožem za puter. Ovaj jednostavan recept možete obogatiti sastojcima po vašem izboru, kao što su dodavanje slanine, graška ili drugih sastojaka.
Sastojci:
- ½ kg goveđih kockica za gulaš
- 1 luk
- 2-3 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 2-3 veća krompira
- 100 ml crnog vina
- ½ litra mesnog temeljca
- ½ litra vode
- 2 kašike brašna
- 1 kašika koncentrata paradajza
- 1 lovorov list
- 3 kašike ulja, po želji, za dinstanje
- so i biber po želji
- svež peršun ili timijan za serviranje
Priprema:
U velikoj posudi zagrejte biljno ulje i propržite kockice govedine koje ste prethodno začinili solju i biberom. Pirjajte dok kocke ne dobiju lepu tamno braon boju sa svih strana. Ovo će vam trebati oko pet minuta. Izvadite meso iz šerpe i na preostaloj masnoći prodinstajte na sitno iseckane luk i beli luk. Sipajte vino i kašikom ostružite sve smeđe mrlje sa dna tiganja od dinstanja mesa. Sve zajedno kuvajte oko pet minuta. U šerpu dodati brašno, dobro promešati, pa sipati mesni temeljac i vodu. Vratite meso u šerpu, dodajte koncentrat paradajza i lovorov list. Kada tečnost proključa, smanjite vatru i ostavite da se sve krčka oko sat vremena. Nakon ovog vremena, u šerpu dodajte krompir isečen na jednake delove i šargarepu. Sve pomešajte i kuvajte još 45 minuta na laganoj vatri, ili dok povrće ne bude potpuno skuvano i meso omekša. Na kraju kuvanja okusite i po potrebi dodajte još soli i bibera. Poslužite sa svežim peršunom, parčetom domaćeg hleba ili kuvanom testeninom po izboru.
Prijatno!
Neželjeni efekti čia semenki: Ko treba da izbegava da pije vodu od čia semena
Preuzmite android aplikaciju.