Када температуре падну, жудимо за утешним јелима која нас подсећају на детињство и која нас могу заситити и лепо загрејати. Говеђи гулаш је једно од тих јела. Добар гулаш је густ и укусан, а месо је толико мекано да се може сећи ножем за путер. Овај једноставан рецепт можете обогатити састојцима по вашем избору, као што су додавање сланине, грашка или других састојака.
Састојци:
- ½ кг говеђих коцкица за гулаш
- 1 лук
- 2-3 чена белог лука
- 2 шаргарепе
- 2-3 већа кромпира
- 100 мл црног вина
- ½ литра месног темељца
- ½ литра воде
- 2 кашике брашна
- 1 кашика концентрата парадајза
- 1 ловоров лист
- 3 кашике уља, по жељи, за динстање
- со и бибер по жељи
- свеж першун или тимијан за сервирање
Припрема:
У великој посуди загрејте биљно уље и пропржите коцкице говедине које сте претходно зачинили сољу и бибером. Пирјајте док коцке не добију лепу тамно браон боју са свих страна. Ово ће вам требати око пет минута. Извадите месо из шерпе и на преосталој масноћи продинстајте на ситно исецкане лук и бели лук. Сипајте вино и кашиком остружите све смеђе мрље са дна тигања од динстања меса. Све заједно кувајте око пет минута. У шерпу додати брашно, добро промешати, па сипати месни темељац и воду. Вратите месо у шерпу, додајте концентрат парадајза и ловоров лист. Када течност прокључа, смањите ватру и оставите да се све крчка око сат времена. Након овог времена, у шерпу додајте кромпир исечен на једнаке делове и шаргарепу. Све помешајте и кувајте још 45 минута на лаганој ватри, или док поврће не буде потпуно скувано и месо омекша. На крају кувања окусите и по потреби додајте још соли и бибера. Послужите са свежим першуном, парчетом домаћег хлеба или куваном тестенином по избору.
Пријатно!
Neželjeni efekti čia semenki: Ko treba da izbegava da pije vodu od čia semena
Преузмите андроид апликацију.