Gibanica se lako priprema i gotovo je nemoguće da ne uspe.
Sastojci:
- 600 grama debelih kora
- 500 grama slanog sira u kriškama
- 150 grama kajmaka
- čaša jogurta
- 5 jaja
- čaša kisele vode
- 2 kafene kašičice soli
- 1 decilitar ulja
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Umutite jaja i dodajte im kajmak, viljuškom isitnjen sir, jogurt, kiselu vodu i prašak za pecivo.
Kad se sve dobro sjedini, posolite i probajte, možda treba dosoliti (zavisi od slanoće sira). Masa treba da bude dobro slana.
Uzmite duboku tepsiju pouljite joj dno i prekrijte ga korom, namažite koru uljem pa stavite još jednu koru, pa i nju pospite uljem. Dve kore ostavite da prekrijete gibanicu, a ostale kore isecite na četiri dela i svaki deo namočite u fil. Zgužvane ih ređajte jednu do druge u tepsiju. Ostavite dve-tri kašike fila za premazivanje gibanice. Dvema korama koje ste ostavili prekrijte gibanicu, pouljite svaku, a gornju premažite sa dve-tri supene kašike fila. Čim stavite gibanicu da se peče, smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite dok ne porumeni. Ako niste sigurni da li je pečena, probodite je čačkalicom. Ako na njoj ne ostaje trag kad je izvadite, znači da je gibanica pečena.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.