Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Džem od šljiva sa rumom

Džem od šljiva je mnogima omiljeni slatki voćni namaz, koji uz hleb i puter čini savršen doručak, a na palačinkama odličan domaći desert ili slatku užinu. Stari bakin recept za šljive obogatili smo jednim mirisnim sastojkom koji dočarava jesen.
Foto: Pixabay/RitaE

Sastojci:

  • 1 kg opranih i očišćenih šljiva
  • 500 g šećera (ili po ukusu)
  • 30-50 ml ruma (ili po ukusu)
Priprema:

Sveže šljive operite i uklonite koštice. Prebacite ih u šerpu sa debljim dnom i stavite na srednju vatru. U ovoj fazi promešajte šljive da se ne zalepe za površinu lonca. Šljive će uskoro početi da puštaju sok i tada samo povremeno možete da ih promešate i kuvate na laganoj ili srednjoj vatri, važno je da smesa stalno lagano ključa. Kada se šljive potpuno raspadnu, dodajte šećer. Nastavite sa kuvanjem dok ne ispari višak tečnosti iz šljiva, džem se zgusne i svaka kožica šljive ne stisne. Zatim dodajte rum – 30 ili 50 ml. Kuvajte još minut-dva da alkohol ispari i ostane samo lep miris.

Provera da li je džem gotov:

Stavite kašiku džema na tanjir i sačekajte da se ohladi. Ako ohlađeni džem više nije tečan, već gust i polako se sipa – onda je spreman.

Priprema tegli za džema od šljiva:

Operite tegle. Uključite rernu na 100 °C (najbolje na opciju ventilatora) i stavite mokre tegle i čepove u rernu. Ostavite ih oko 20 minuta – tegle će se osušiti i dezinfikovati. Vrući džem čuvajte u vrućim teglama i odmah dobro zatvorite. Tegle držati u zagrejanoj ali isključenoj rerni dok se ne ohlade. Zatim ih čuvajte na suvom i tamnom mestu. Nakon otvaranja džem čuvajte u frižideru dok ga potpuno ne iskoristite.

Prijatno!

Kako da pravilno sterilišete tegle za zimnicu? Postupak je jednostavan, a važan

Preuzmite android aplikaciju.