Sočne, slatke, ali dovoljno kisele i osvežavajuće borovnice su jedno od najomiljenijih, najukusnijih i najzdravijih voća.
Sastojci:
- 600 grama borovnica (svežih ili odmrznutih)
- 300 grama šećera
- 1 kašika limunovog soka
Priprema:
U šerpu stavite borovnice, šećer i limunov sok Stavite lonac na tihu vatru da se šećer polako rastvori, povremeno mešajući drvenom kašikom. Kada šećer počne da se topi i voće zagreje, uzmite gnječicu za krompir i izgnječite borovnice, po želji ostavite cele Nakon što se šećer potpuno rastvori, pojačajte vatru, pustite da provri i kuvajte 15 minuta uz stalno mešanje (da šećer ne zagori po podlozi). Ako želite da proverite da li je džem gotov, stavite tanjir na nekoliko minuta u frižider, izvadite ga i stavite malo džema. Ako kada prođete prstom kroz njega, džem ima gelastu teksturu i ne razliva se, gotov je. Džem sipajte u sterilisanu vruću teglu (dva prsta ostavite prazna). Odmah okrenite teglu tako da stoji na poklopcu.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.