Kraljice zime, krofne prepune džema ili čokoladnog krema mnogima su omiljeni desert, a pošto i mi pratimo trendove, u nastavku vam donosimo recept za jednostavne Dubai krofne koji će vas osvojiti na prvi zalogaj.
Sastojci:
- 50 grama običnog brašna + brašno za valjanje testa
- 2 jaja
- 1 kocka svežeg kvasca (4 dag)
- 5 dag šećera + 1 kašičica za kvasac
- 8 dag putera
- 2 dl toplog mleka + 3 kašike kvasca
- 1 dcl pavlake
- 4 kašike ruma
- prstohvat soli
- 1 litar ulja za prženje
- šećer u prahu za posipanje
Za punjenje:
- 200 g kadaifa
- 200 g namaza od pistacija
- kašika putera
Priprema:
Pomešajte jednu kašiku šećera i tri kašike mleka u činiji i lagano zagrejte.
U mlaku mešavinu mleka i šećera izmrviti kvasac i dobro mešati kašikom dok se kvasac ne rastvori. Zatim pospite jednom velikom kašikom običnog brašna i ostavite kvasac da naraste.
Sipajte brašno u veliku posudu. Poželjno je da posuda bude prostrana jer će se testo u njoj dizati. U brašnu napravite rupu i u nju stavite dignuti kvasac. Pjenjačom umiješati u brašno, a po želji testo možete naknadno obraditi i mikserom.
Nakon što ste umešali kvasac, u smesu dodajte mlako mleko, otopljeni puter (takođe mlak), pavlaku sobne temperature, jaja, rum, šećer i prstohvat soli.
Sve sastojke dobro izmešajte mikserom (ili ručnim mikserom). Smeša treba da bude glatka i sjajna. Zatim posudu prekrijte krpom i ostavite testo na toplom mestu da naraste sat vremena.
Nakon što je testo naraslo, izvucite testo na pobrašnjenu površinu. Zatim pospite vrh brašnom. Razvaljajte testo pobrašnjenom oklagijom na otprilike 1,5 centimetara debljine.
Oštar okrugli kalup za kolačiće (prečnika po želji, u zavisnosti od toga da li želite velike ili male krofne) ili čašu sa tankim obodom umočite u brašno i isecite okrugle oblike. Ostavite ih da narastu 30 minuta.
Sipajte litar ulja u veliku, duboku činiju. Zagrejte ulje na jakoj vatri, a zatim smanjite vatru na srednju. Pažljivo spustite okrugle komade testa u vrelo ulje. Kada stavite testo u ulje, posudu poklopite poklopcem.
Kada je prva strana pečena (treba da bude zlatno braon), nežno prevrnite krofnu viljuškom ili drvenom kašikom i pecite tu stranu bez preklapanja posude. Prilikom prženja ne dirajte previše krofne u ulju, jer će tako izgubiti sjajni rub.
Pažljivo izvadite krofne iz ulja i stavite ih jednu pored druge (ne jednu na drugu) na tanjir obložen papirnim ubrusima da upiju višak ulja.
Kadaif propržite na malo putera i pomešajte ga sa domaćom kremom od pistacija.
Ohlađene krofne filovati kašikom.
Prijatno!
Naduvani ste, prejedeni, imate grčeve i bolove u stomaku? Imamo rešenje za vas
Preuzmite android aplikaciju.