Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Дубаи крофне

Краљице зиме, крофне препуне џема или чоколадног крема многима су омиљени десерт, а пошто и ми пратимо трендове, у наставку вам доносимо рецепт за једноставне Дубаи крофне који ће вас освојити на први залогај.
Фото: Pixabay/ JESHOOTS-com
Састојци:
  • 50 грама обичног брашна + брашно за ваљање теста
  • 2 јаја
  • 1 коцка свежег квасца (4 даг)
  • 5 даг шећера + 1 кашичица за квасац
  • 8 даг путера
  • 2 дл топлог млека + 3 кашике квасца
  • 1 дцл павлаке
  • 4 кашике рума
  • прстохват соли
  • 1 литар уља за пржење
  • шећер у праху за посипање
За пуњење:
  • 200 г кадаифа
  • 200 г намаза од пистација
  • кашика путера
Припрема:

Помешајте једну кашику шећера и три кашике млека у чинији и лагано загрејте.

У млаку мешавину млека и шећера измрвити квасац и добро мешати кашиком док се квасац не раствори. Затим поспите једном великом кашиком обичног брашна и оставите квасац да нарасте.

Сипајте брашно у велику посуду. Пожељно је да посуда буде пространа јер ће се тесто у њој дизати. У брашну направите рупу и у њу ставите дигнути квасац. Пјењачом умијешати у брашно, а по жељи тесто можете накнадно обрадити и миксером.

Након што сте умешали квасац, у смесу додајте млако млеко, отопљени путер (такође млак), павлаку собне температуре, јаја, рум, шећер и прстохват соли.

Све састојке добро измешајте миксером (или ручним миксером). Смеша треба да буде глатка и сјајна. Затим посуду прекријте крпом и оставите тесто на топлом месту да нарасте сат времена.

Након што је тесто нарасло, извуците тесто на побрашњену површину. Затим поспите врх брашном. Разваљајте тесто побрашњеном оклагијом на отприлике 1,5 центиметара дебљине.

Оштар округли калуп за колачиће (пречника по жељи, у зависности од тога да ли желите велике или мале крофне) или чашу са танким ободом умочите у брашно и исеците округле облике. Оставите их да нарасту 30 минута.

Сипајте литар уља у велику, дубоку чинију. Загрејте уље на јакој ватри, а затим смањите ватру на средњу. Пажљиво спустите округле комаде теста у врело уље. Када ставите тесто у уље, посуду поклопите поклопцем.

Када је прва страна печена (треба да буде златно браон), нежно преврните крофну виљушком или дрвеном кашиком и пеците ту страну без преклапања посуде. Приликом пржења не дирајте превише крофне у уљу, јер ће тако изгубити сјајни руб.

Пажљиво извадите крофне из уља и ставите их једну поред друге (не једну на другу) на тањир обложен папирним убрусима да упију вишак уља.

Кадаиф пропржите на мало путера и помешајте га са домаћом кремом од пистација.

Охлађене крофне филовати кашиком.

Пријатно!

 

Naduvani ste, prejedeni, imate grčeve i bolove u stomaku? Imamo rešenje za vas

Преузмите андроид апликацију.