Ne postoji ništa finije što čovek može da popije posle ručka (ili uz kafu) od domaćeg likera od višanja. A kako je priprema jednostavna, a recept ima samo par sastojaka, nema razloga da svako ne napravi par litara ovog napitka od domaćih višanja.
Sastojci:
- 2 kilograma višanja
- 1,5 kilogram šećera
- 1 litar rakije
- 1 limun
Priprema:
Operite višanja i očistite ih od koštica (postoji mali aparat sa kojim posao ide mnogo brže, a može se naći u velikim trgovačkim lancima). Ako već nemate teglu i treba da je kupite, uzmite veliku sa širokim grlom da biste lakše stavili sve sastojke u nju i kasnije ih izvadili iz nje. Operite teglu i stavite u nju oprane trešnje bez koštica. Dodajte šećer i limun isečen na kriške. Na kraju dodajte rakiju. Sve malo promešati. Pokrijte teglu folijom i dobro zatvorite. Stavite na tamno i hladno mesto da odstoji najmanje 40 dana. Povremeno protresite bocu. Nakon što su višnje sazrele, sipajte tečnost u veće posude. Višnje i limun stavite u gazu i dobro ocedite. Sve još jednom promešati. Staklene flaše operite i sipajte višnju u flaše pomoću levka. Čvrsto zatvorite čepom.
Uživajte!
Preuzmite android aplikaciju.