Najčešće ih koristimo za tiramisu ili razne kolače, ali piškote su ukusan kolačić koji se može jesti i samostalno. U nastavku ćete naći najlakši i najbrži recept za domaće piškote.

Sastojci:
- 2 jaja
- 6 dag šećera
- 5 dag oštrog brašna
- 3 dag skrobnog brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 mala kašičica praška za pecivo
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca. Umutite žumanca dok ne postanu penasto, pa polako dodajte polovinu pripremljene količine šećera (3 dag) i vanilin šećer.
Umutiti mikserom belanca dok se ne stegne i počnu da se penasto pretvaraju u sneg. Nastavite da mutite i dodajte drugu polovinu šećera (3 dag) u nekoliko serija. Na kraju ćete dobiti čvrst sneg.
Belanca polako umešajte u žumanca. Pomešajte višenamensko brašno, skrobno brašno i prašak za pecivo u posudi i prosijte kroz sito u mešavinu žumanca i belanaca. Polako sjedinite sve sastojke laganim mešanjem.
Pleh obložiti masnim papirom. Pripremite kesu za ukrašavanje torti (silikonsku ili jednokratnu), a ako je nemate, možete koristiti običnu kesu za zamrzivač sa jednim odsečenim vrhom. Rupa na vrhu ne bi trebalo da bude šira od vrha vašeg palca.
Pripremljenu smesu stavite u kesu i od nje oblikujte kolače. Izaberite veličinu kolačića, ali pazite da ostavite dovoljno prostora između svakog od njih jer će se tokom pečenja dići i širiti.
Stavite pleh u rernu zagrejanu na 170 stepeni i pecite dok keksi ne dobiju zlatnožutu boju, oko 10 minuta. Kada izađu iz rerne, i dalje će biti malo mekani na dodir, ali će se nakon hlađenja stvrdnuti i postati hrskavi baš kao keksići iz prodavnice.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.