Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Domaća testenina

Želite uvek da znate kakvog je kvalilteta vaša hrana koju pripremate? Uz ovaj recept za domaću testeninu ćete dobiti upravo to kvalitet i preukusna jela kojim ćete oduševiti svoje ukućane ili goste.
Foto: Pixabay/groovelanddesigns
Sastojci:
  • 3 jajeta
  • 300 grama brašna
  • prstohvat soli
Priprema:

U veliku posudu za mešanje dodajte brašno. Dodajte so i dobro promešajte da se izjednači. U sredini brašna napravite veliku rupu.
Odvojite žumanca do belanaca. Žumanca umutite u manjem sudu. Umućena žumanca dodajte u sredinu brašna, gde ste napravili veliku rupu.
Počnite da mešate brašno i umućena žumanca, sasvim polako. U početku, smesa će ličiti na raspadnutu kašu, ali, daljim mešanjem sve će se izjednačiti i postati veoma meko testo. Ukoliko primetite da ima viška brašna, odstranite ga.
Testo mesite na čistoj površini.

Pritiskajte testo i razvlačite od sebe. Zatim dužu liniju testa, koju dobijete, preklopite na lopticu i ponovite postupak.

Površinu za mešenje posipajte brašnom, da se testo ne bi lepilo za nju. Presecite testo sa nožem. Ako vidite mehuriće u testu, nastavite sa mešenjem. Testenina je umešena, kada formira glatku elastičnu loptu i nema mehurića, kada se preseče nožem.
Kad je testenina gotova, formirajte loptu i umotajte je u plastičnu foliju. Ostavite da odstoji minimum 30 minuta. Takođe, možete je ostaviti u frižideru do 24 sata, pre valjanja i pravljenja finalnog proizvoda. U tom slučaju, masa mora da dostigne sobnu temperaturu, pre valjanja.
Pre valjanja testenine, podelite je na nekoliko delova.

Svaki deo dobro pospite brašnom. Suština kod valjanja je da se svaki deo testenine, kao i već izvaljane trake, dobro posipaju brašnom, da se ne bi lepila međusobno, kao ni za mašinu kojom valjate.
Valjanje testenine vršite specijalnom mašinom za valjanje.

Uvek počinjete sa najvećim otvorom i svaku traku valjate nekoliko puta, dok ne postane glatka. Kad izvučete traku, preklopite je, pa tako ponovite valjanje. Ovo pomaže da gluten ojača teksturu mase.
U sledećem koraku smanjite otvor i radite sve kao u prvom koraku. Ako su trake testenine predugačke, prepolovite ih, ili podelite u više traka.
Kada dostignete željenu debljinu testenine, isecite je nožem, ili korišćenjem mašine. Ne zaboravite posipanje brašnom, u svim koracima.

Prijatno!

Recept dana: Špagete bolonjeze

Preuzmite android aplikaciju.