Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Домаћа тестенина

Желите увек да знате каквог је квалилтета ваша храна коју припремате? Уз овај рецепт за домаћу тестенину ћете добити управо то квалитет и преукусна јела којим ћете одушевити своје укућане или госте.
Фото: Pixabay/groovelanddesigns
Састојци:
  • 3 јајета
  • 300 грама брашна
  • прстохват соли
Припрема:

У велику посуду за мешање додајте брашно. Додајте со и добро промешајте да се изједначи. У средини брашна направите велику рупу.
Одвојите жуманца до беланаца. Жуманца умутите у мањем суду. Умућена жуманца додајте у средину брашна, где сте направили велику рупу.
Почните да мешате брашно и умућена жуманца, сасвим полако. У почетку, смеса ће личити на распаднуту кашу, али, даљим мешањем све ће се изједначити и постати веома меко тесто. Уколико приметите да има вишка брашна, одстраните га.
Тесто месите на чистој површини.

Притискајте тесто и развлачите од себе. Затим дужу линију теста, коју добијете, преклопите на лоптицу и поновите поступак.

Површину за мешење посипајте брашном, да се тесто не би лепило за њу. Пресеците тесто са ножем. Ако видите мехуриће у тесту, наставите са мешењем. Тестенина је умешена, када формира глатку еластичну лопту и нема мехурића, када се пресече ножем.
Кад је тестенина готова, формирајте лопту и умотајте је у пластичну фолију. Оставите да одстоји минимум 30 минута. Такође, можете је оставити у фрижидеру до 24 сата, пре ваљања и прављења финалног производа. У том случају, маса мора да достигне собну температуру, пре ваљања.
Пре ваљања тестенине, поделите је на неколико делова.

Сваки део добро поспите брашном. Суштина код ваљања је да се сваки део тестенине, као и већ изваљане траке, добро посипају брашном, да се не би лепила међусобно, као ни за машину којом ваљате.
Ваљање тестенине вршите специјалном машином за ваљање.

Увек почињете са највећим отвором и сваку траку ваљате неколико пута, док не постане глатка. Кад извучете траку, преклопите је, па тако поновите ваљање. Ово помаже да глутен ојача текстуру масе.
У следећем кораку смањите отвор и радите све као у првом кораку. Ако су траке тестенине предугачке, преполовите их, или поделите у више трака.
Када достигнете жељену дебљину тестенине, исеците је ножем, или коришћењем машине. Не заборавите посипање брашном, у свим корацима.

Пријатно!

Recept dana: Špagete bolonjeze

Преузмите андроид апликацију.