Doboš torta je sigurno jedna od najpoznatijih na svetu. Izmislio ju je mađarski poslastičar sa ciljem da pronađe sastojke koji će moći da stoje i dve nedelje, a da se ne pokvare. Da li je uspeo? To niko ne zna. Za ovu tortu se traži parče više i prosto nestane sa stola svake proslave.
Sastojci:
Za kore:
- 9 jaja
- 9 kašika šećera
- 9 kašika brašna, ne prepunih
- 1 kesica vanilin šećera
Za Fil:
- 6 jaja
- 200 grama šećera
- 200 grama čokolade
- 200 grama margarina ili putera
- 2 kesice vanilin šećera
Za glazuru:
- 200 grama šećera
Priprema:
Kore: Umutiti belanca, pa dodati običan šećer i vanilin. Mutiti dok se šećer ne istopi. Nakon toga dodavati žumanca, jedno po jedno. Kada se smesa dobro umuti, dodati brašno i lagano izmešati. Od ove količine ispeći 8-9 kora na prevrnutom plehu. Kore bi trebalo da budu okrugle, ali jednostavnije je i brže peći u većem plehu, pa seći ih na pola ili na tri dela.
Fil: Umutiti jaja sa šećerom, pa kuvati na pari 10-15 minuta dok ne provri. Nakon toga dodati čokoladu i kuvati dok se čokolada ne istopi. Dodati vanilin šećer. Kada se fil malo prohladi, dodavati po malo putera ili margarina i mešati dok se ne istopi. Kada se stavlja margarin, fil ne treba da bude skroz hladana, približno oko 40 stepeni. Fil ne treba mutiti mikserom da ne ni posvetleo. Mešati varjačom dok se sastojci ne sjedine.
Kore filovati kada se fil ohladi i stegne. Glazuru napraviti uobičajeno. Upržiti šećer na laganoj vatri, ali voditi računa da šećer ne pregori. Preliti preko torte. Dok je još vruća glazura, zaseći vrelim nožem. Ukrasiti po želji.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.