Добош торта је сигурно једна од најпознатијих на свету. Измислио ју је мађарски посластичар са циљем да пронађе састојке који ће моћи да стоје и две недеље, а да се не покваре. Да ли је успео? То нико не зна. За ову торту се тражи парче више и просто нестане са стола сваке прославе.
Састојци:
За коре:
- 9 јаја
- 9 кашика шећера
- 9 кашика брашна, не препуних
- 1 кесица ванилин шећера
За Фил:
- 6 јаја
- 200 грама шећера
- 200 грама чоколаде
- 200 грама маргарина или путера
- 2 кесице ванилин шећера
За глазуру:
- 200 грама шећера
Припрема:
Коре: Умутити беланца, па додати обичан шећер и ванилин. Мутити док се шећер не истопи. Након тога додавати жуманца, једно по једно. Када се смеса добро умути, додати брашно и лагано измешати. Од ове количине испећи 8-9 кора на преврнутом плеху. Коре би требало да буду округле, али једноставније је и брже пећи у већем плеху, па сећи их на пола или на три дела.
Фил: Умутити јаја са шећером, па кувати на пари 10-15 минута док не проври. Након тога додати чоколаду и кувати док се чоколада не истопи. Додати ванилин шећер. Када се фил мало прохлади, додавати по мало путера или маргарина и мешати док се не истопи. Када се ставља маргарин, фил не треба да буде скроз хладана, приближно око 40 степени. Фил не треба мутити миксером да не ни посветлео. Мешати варјачом док се састојци не сједине.
Коре филовати када се фил охлади и стегне. Глазуру направити уобичајено. Упржити шећер на лаганој ватри, али водити рачуна да шећер не прегори. Прелити преко торте. Док је још врућа глазура, засећи врелим ножем. Украсити по жељи.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.