Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Ćufte od sočiva

Bez mnogo truda i bez previše sastojaka, može se napraviti jedno jako fino jelo, koje bi se, iskreno verujemo, dopalo i onima koji nisu vegani. Nešto slično falafelu, ali ipak i dosta drugačije.
Foto: Pixabay/silviarita
Sastojci:
  • 400 grama crvenog sočiva
  • 160 grama crnog luka
  • 3 kašičice suvog biljnog začina
  • 2 kašičice dimljene aleve paprike
  • 1 kašičica belog luka u granulama
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašika kečapa
  • 1 kašika senfa
  • 70 grama integralnog pšeničnog brašna
Priprema:

Sočivo staviti u dublju šerpu, preliti ga sa dosta vode (zato što nabubri…) i ostaviti preko noći. Sutradan ga dobro ocediti i izblendati. Mleveno sočivo staviti u vanglicu, dodati sitno iseckani crni luk i sve navedene sastojke (ukoliko ne možete da pronađete dimljenu alevu papriku zamenite je sa običnom). Dobro rukom umesiti smesu da se svi sastojci sjedine. Poklopiti vanglicu i ostaviti u frižider jedan sat.
U tiganj sa nelepljivim dnom sipati ulje i staviti da se zagreje. Izvaditi vanglicu iz frižidera, kašikom zahvatati smesu i oblikovati pljeskavice. Spuštati ih na zagrejano ulje i pržiti na srednjoj temperaturi. Kada donja strana porumeni pomoću dve viljuške ih polako okrenuti da se zarumeni i druga strana. Pržene pljeskavice vaditi na kuhinjski ubrus da upije višak masnoće. Pljeskavice su jako ukusne, možete ih jesti bez ikakvih dodataka uz salatu, poslužiti sa krompir pireom ili napraviti sendvič.

Prijatno!

Hrana u kojoj možete uživati za praznike, čak i ako ste na dijeti

Preuzmite android aplikaciju.