Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Bosanski lonac

Bosanski lonac počinje svoju priču još u srednjem veku, kada se pripremao kao uobičajeno radničko jelo, prvenstveno za rudare. Pre rada radnici su pripremili lonac i stavljali ga na ognjište da se lagano krčka. Po završetku posla bi se okupili i zajedno jeli. Bosanski lonac je vremenom postao deo tradicije, pa je i danas omiljeno varivo mnogih domaćinstava, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u celom regionu.
Foto: Pixabay/congerdesign
Sastojci:
  • 700 grama goveđeg vrata bez kostiju
  • 600 grama svežeg kupusa
  • 350 grama krompira
  • 150 grama crvenog luka
  • 150 grama šargarepe
  • 100 grama paradajza
  • 100 grama graška
  • 100 grama boranije
  • 100 grama paprike
  • 20 grama belog luka
  • 1 kašičica aleve
  • paprike
  • vegeta
  • biber
  • so
  • ulje
Priprema:

Meso iseći na kockice. Očistite glavicu kupusa i isecite je na veće komade. Ogulite krompir i isecite ga na četvrtine. Očistite i sitno iseckajte crveni luk. Šargarepu očistiti i iseći na deblje kolutove. Paradajz oljuštite i isecite na veće komade. Paprike očistite od semenki i isecite na krupnije kockice. Očistite i sitno iseckajte beli luk. Stavite jednu kašiku ulja u veliki lonac. Prvo rasporedite crveni i beli luk. Meso rasporedite preko luka, posolite i pobiberite. Preko mesa rasporedite kupus, pospite solju. Stavite krompir na kupus, posolite. Po krompiru poređajte šargarepu, grašak i boraniju, posolite. Na kraju poređajte paprike i paradajz. Sada sve posolite i pobiberite, pa dodajte vegetu i kašičicu aleve paprike. Sipajte 100 mililitara vode i poklopite posudu. Kuvajte na laganoj temperaturi oko dva sata, bez mešanja. Dodajte 200 mililitara vrele vode svakih 30 minuta, a zatim protresite posudu napred-nazad. Na kraju sipajte 600 mililitara vrele vode, protresite šerpu. I sve zajedno ostavite da se kuva još desetak minuta.

Prijatno!

Za šta je sve savršen avokado

Preuzmite android aplikaciju.