Bosanski lonac počinje svoju priču još u srednjem veku, kada se pripremao kao uobičajeno radničko jelo, prvenstveno za rudare. Pre rada radnici su pripremili lonac i stavljali ga na ognjište da se lagano krčka. Po završetku posla bi se okupili i zajedno jeli. Bosanski lonac je vremenom postao deo tradicije, pa je i danas omiljeno varivo mnogih domaćinstava, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u celom regionu.
Sastojci:
- 700 grama goveđeg vrata bez kostiju
- 600 grama svežeg kupusa
- 350 grama krompira
- 150 grama crvenog luka
- 150 grama šargarepe
- 100 grama paradajza
- 100 grama graška
- 100 grama boranije
- 100 grama paprike
- 20 grama belog luka
- 1 kašičica aleve
- paprike
- vegeta
- biber
- so
- ulje
Priprema:
Meso iseći na kockice. Očistite glavicu kupusa i isecite je na veće komade. Ogulite krompir i isecite ga na četvrtine. Očistite i sitno iseckajte crveni luk. Šargarepu očistiti i iseći na deblje kolutove. Paradajz oljuštite i isecite na veće komade. Paprike očistite od semenki i isecite na krupnije kockice. Očistite i sitno iseckajte beli luk. Stavite jednu kašiku ulja u veliki lonac. Prvo rasporedite crveni i beli luk. Meso rasporedite preko luka, posolite i pobiberite. Preko mesa rasporedite kupus, pospite solju. Stavite krompir na kupus, posolite. Po krompiru poređajte šargarepu, grašak i boraniju, posolite. Na kraju poređajte paprike i paradajz. Sada sve posolite i pobiberite, pa dodajte vegetu i kašičicu aleve paprike. Sipajte 100 mililitara vode i poklopite posudu. Kuvajte na laganoj temperaturi oko dva sata, bez mešanja. Dodajte 200 mililitara vrele vode svakih 30 minuta, a zatim protresite posudu napred-nazad. Na kraju sipajte 600 mililitara vrele vode, protresite šerpu. I sve zajedno ostavite da se kuva još desetak minuta.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.