Iako poreklo bagela ili đevreka kako ih mi zovemo, potiče iz Poljske, ovo pecivo je izuzetno popularno u SAD, a posebno u Njujorku.
Sastojci:
- 500 grama brašna
- 300 mililitara tople vode
- jedna kašičica soli
- jedna kesica suvog kvasca
- jedno jaje
- ulje
- začini kao što su morska so, granule belog luka
- semenke: susam, ćuretina, mak, lan
Priprema:
Dodajte kvasac u toplu vodu i ostavite da naraste. Za to vreme pripremite činiju sa brašnom i dodajte kašičicu soli. Kada kvasac naraste, prebacite ga u činiju sa brašnom i mesite testo dok ne postane glatko. Zatim ga prebacite u nauljenu posudu i prekrijte krpom. Testo treba da odstoji jedan do dva sata da bi naraslo. Kada je testo gotovo, podelite ga na osam jednakih delova i prvo oblikujte loptice, a zatim napravite rupu u sredini testa. Stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje i ponovo pokrijte krpom 10 minuta. Za to vreme stavite vodu u šerpu i ostavite da provri. Kuvajte svaki đevrek jedan minut i ponovo poređajte u tepsiju. Na kraju ih premazati umućenim jajetom i dodati začine i semenke. Potrebno je peći 15 minuta na 220 stepeni.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.