Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Kiselo mleko

Osim što je ukusno, kiselo mleko je bogato i visokokvalitetnim proteinima i probioticima koji pozitivno utiču na probavni sistem i regulišu ravnotežu bakterija i crevne mikroflore, pa pogledajte recept u nastavku i pripremite kiselo mleko kao što su to radile naše bake.
Foto: Pixabay/ t_watanabe
Sastojci:
  • tri litra mleka (poželjno sa 3,8 procenata masti)
  • kašičica šećera
  • 350 g pavlake
Priprema:

U mleko stavite šećer i prokuvajte. Zatim isključite vatru i malo ohladite mleko.

Bake su govorile da je optimalna temperatura ako možete da držite prst u mleku 10 sekundi, a neke su znale i laktom da provere temperaturu.

Ako vam nije prevruće za lakat, to znači da je temperatura dobra.

U posebnu posudu odvojite oko 300 ml mleka i umutite pavlaku. Smesu sipajte u ostatak mleka i dobro promešajte kašikom ili drvenom kašikom.

Prebacite u posudu u kojoj ćete zakiseliti mleko. Najbolje bi bilo da koristite glinenu teglu, ali možete koristiti bilo koju posudu.

Stavite krpu na posudu i ostavite je preko noći na sobnoj temperaturi.

Prebacite kiselo mleko u frižider i sačekajte još 24 sata pre upotrebe.

Prijatno!

Hrana za koju mislite da je dijetalna, a ustvari goji

Preuzmite android aplikaciju.