Osim što je ukusno, kiselo mleko je bogato i visokokvalitetnim proteinima i probioticima koji pozitivno utiču na probavni sistem i regulišu ravnotežu bakterija i crevne mikroflore, pa pogledajte recept u nastavku i pripremite kiselo mleko kao što su to radile naše bake.

Sastojci:
- tri litra mleka (poželjno sa 3,8 procenata masti)
- kašičica šećera
- 350 g pavlake
Priprema:
U mleko stavite šećer i prokuvajte. Zatim isključite vatru i malo ohladite mleko.
Bake su govorile da je optimalna temperatura ako možete da držite prst u mleku 10 sekundi, a neke su znale i laktom da provere temperaturu.
Ako vam nije prevruće za lakat, to znači da je temperatura dobra.
U posebnu posudu odvojite oko 300 ml mleka i umutite pavlaku. Smesu sipajte u ostatak mleka i dobro promešajte kašikom ili drvenom kašikom.
Prebacite u posudu u kojoj ćete zakiseliti mleko. Najbolje bi bilo da koristite glinenu teglu, ali možete koristiti bilo koju posudu.
Stavite krpu na posudu i ostavite je preko noći na sobnoj temperaturi.
Prebacite kiselo mleko u frižider i sačekajte još 24 sata pre upotrebe.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.