Početna > Srbija
Srbija

Realizacija dogovora potpisanih u septembru

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da će postavljanje biste Aleksandra Nevskog u Crkvi Aleksandra Nevskog u Beogradu obeležiti istoriju prijateljstva srpskog i ruskog naroda.
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Na zajedničkoj konferenciji za medije s gubernatorom Sankt Petersburga Aleksandrom Beglovom, Radojičić je istakao da je taj događaj s liturgijom koju je predvodio patrijarh Porfirije, bio fascinantan.

Radojičić je rekao da je sa Beglovom dogovorio da krenu u realizaciju sporazuma koji su u septembru potpisali u Sankt Petersburgu, tokom boravka gradonačelnika Beograda u tom ruskom gradu.

„Pokrenućemo razmenu najboljih đaka u osnovnim i srednjim školama, da na taj način nagradimo najbolju decu ali i stvorimo mogućnost njihovog zajedničkog druženja i upoznavanja. Takođe, u oblasti kulture u planu su razmene pozorišnih trupa i predstava kao i muzejskih izložbi“, rekao je Radojičić.

On ističe da su komunalne teme uvek aktuelne, a posebno tema prečišćavanja otpadnih voda, s obzirom da Sankt Petersburg s uspehom prečišćava preko 95 odsto otpadnih voda.

„Pričali smo o tome kako da naši stručnjaci razmene mišljenja i iskustva sa stručnjacima iz tog grada, a dogovorili smo se da naši timovi razgovaraju o privrednoj saradnji pa onda da krenemo u realizaciju tih sporazuma“, naglasio je gradonačelnik Beograda.

On je istakao da dobra saradnja srpskog i ruskog naroda traje već vekovima.

„U ovom trenutku, zahvaljujući mudrim politikama predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina dostiže zavidan nivo i verujem da će napredovati i dalje. Sve što radimo biće s ciljem da povećama naše prijateljstvo i među našim narodima i našim gradovima“, poručio je Radojičić.

Gubernator Beglov istakao je da je prvi put u Srbiji i da je oduševljen dočekom i atmosferom.

„Za ova dva dana sam se uverio da je srpski narod velika nacija. Kroz vekove oni su uradili nešto najvažnije, a to je da je su očuvali osećaj nacionalne svesti. Kada narod čuva svoje dostojanstvo i ima nacionalnu svest to je veliki narod“, poručio je Beoglov.

On je dodao da će Beograd i Sankt Petersburg sarađivati i da će to biti praktične stvari, a ne samo prazne reči.

„Naša saradnja će se nastaviti i biće uspešna. Postoji širok spektar oblasti u kojima možemo da sarađujemo, kao što su obrazovanje, kultura, turizam, poljoprivreda. Kao cilj želimo dobar rezultat“, rekao je Beglov.

Selaković razgovarao sa Žiofreom i ambasadorima EU

 

Preuzmite androidaplikaciju.