Почетна > Србија
Србија

Реализација договора потписаних у септембру

Градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је данас да ће постављање бисте Александра Невског у Цркви Александра Невског у Београду обележити историју пријатељства српског и руског народа.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

На заједничкој конференцији за медије с губернатором Санкт Петерсбурга Александром Бегловом, Радојичић је истакао да је тај догађај с литургијом коју је предводио патријарх Порфирије, био фасцинантан.

Радојичић је рекао да је са Бегловом договорио да крену у реализацију споразума који су у септембру потписали у Санкт Петерсбургу, током боравка градоначелника Београда у том руском граду.

„Покренућемо размену најбољих ђака у основним и средњим школама, да на тај начин наградимо најбољу децу али и створимо могућност њиховог заједничког дружења и упознавања. Такође, у области културе у плану су размене позоришних трупа и представа као и музејских изложби“, рекао је Радојичић.

Он истиче да су комуналне теме увек актуелне, а посебно тема пречишћавања отпадних вода, с обзиром да Санкт Петерсбург с успехом пречишћава преко 95 одсто отпадних вода.

„Причали смо о томе како да наши стручњаци размене мишљења и искуства са стручњацима из тог града, а договорили смо се да наши тимови разговарају о привредној сарадњи па онда да кренемо у реализацију тих споразума“, нагласио је градоначелник Београда.

Он је истакао да добра сарадња српског и руског народа траје већ вековима.

„У овом тренутку, захваљујући мудрим политикама председника Александра Вучића и Владимира Путина достиже завидан ниво и верујем да ће напредовати и даље. Све што радимо биће с циљем да повећама наше пријатељство и међу нашим народима и нашим градовима“, поручио је Радојичић.

Губернатор Беглов истакао је да је први пут у Србији и да је одушевљен дочеком и атмосфером.

„За ова два дана сам се уверио да је српски народ велика нација. Кроз векове они су урадили нешто најважније, а то је да је су очували осећај националне свести. Када народ чува своје достојанство и има националну свест то је велики народ“, поручио је Беоглов.

Он је додао да ће Београд и Санкт Петерсбург сарађивати и да ће то бити практичне ствари, а не само празне речи.

„Наша сарадња ће се наставити и биће успешна. Постоји широк спектар области у којима можемо да сарађујемо, као што су образовање, култура, туризам, пољопривреда. Као циљ желимо добар резултат“, рекао је Беглов.

Selaković razgovarao sa Žiofreom i ambasadorima EU

 

Преузмите андроид апликацију.