Početna > Srbija
Srbija

RC Vrbas: Mehaničke mere u voćnjacima u jesenjem periodu

Na području delovanja RC Vrbas, koštičavo voće se u zavisnosti od biljne vrste, lokaliteta i sortimenta, nalazi u fazi od 50 % do 70 % lišća opalo (95 BBCH), a jabučasto voće u fazi lišće gubi boju, početak opadanja lišća (BBCH 92-93).
Foto: Unsplash/Skylar Zilka

U jesenjem periodu, po opadanju oko 70 % lisne mase, sprovode se tretmani bakarnim preparatima sa ciljem smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača bolesti.

Pored ove mere, vrlo je važno sprovesti i mehaničke mere kako bi se očuvalo zdravstveno stanje zasada. Tu spadaju:

– Odstranjivanje polomljenih, suvih grana i stabala (posebno onih koji su zaraženi bakterijama Erwinia amylovora i Pseudomonas syringe pv. syringe ili gljivama poput Nectria galigena),

– Sakupljanje mumificiranih plodova i opalog lišća sa pojedinačnih stabala i na plantažama, a opalo lišće je najbolje sakupljati ili zaoravati,

– Kod koštičavih voćnih vrsta u ovom periodu ne treba seći grane, jer povrede nastale u ovom periodu, mogu predstavljati opasnost za ulaz patogena,

– Čišćenje stabala od gnezda s gusenicama,

– Struganje kore i odstranjivanje lišajeva, mahovina.

Ukoliko se na voću uoče simptomi bakterioza potrebno je mehanički ukloniti zaražene delove uz određene sanitarne mere:

– Rez mora biti minimum 30 cm u zdravo tkivo,

– Rane na stablima treba dezinfikovati preparatima na bazi bakra,

– Odsečene biljne delove ne treba bacati na zemlju nego ih treba ukloniti i spaliti,

– Obeležiti stabla koja su bila zaražena radi praćenja u narednom periodu ili ih iskrčiti,

– Prilikom rezidbe treba vršiti dezinfekciju alata, obuće i odeće radnika upotrebom 10% rastvora

natrijum hipohlorita ili 70% etil alkohola.

Budući proizvođači voća treba da obrate pažnju da prilikom kupovine sadnica biraju one sadnice koje su zdrave i sertifikovane i koje su kontrolisane od stručnih službi.

RC Vrbas: Cikada Psammotettix alienus – prenosilac virusa u pšenici

 

Preuzmite android aplikaciju.