Почетна > Србија
Србија

РЦ Сомбор: Дудовац (Hyphantria cunea)

На подручју деловања РЦ Сомбор, на пункту Риђица, на појединачним стаблима дуда регистровано је присуство симптома оштећења од ларви I генерације дудовца (Hyphantria cunea).
Фото: Wikimediacommons/Sten Porse

Хyпхантриа цунеа има 2-3 генерације годишње а презимљава у стадијуму лутке. Женка полаже 300-800 јаја на наличје листа. Јаја су светло зелене боје, покривена длачицама са стомака женке. Из положених јаја пиле се гусенице које у почетним ступњевима развоја скелетирају лишће, док одрасле гусенице могу потпуно да поједу лист. По пиљењу се све гусенице налазе на једном листу, а касније се шире и на остале листове које запредају својом свилом. Запреци остају на крошњама, а одрсале гусенице изазивају голобрст. Лутке се налазе у коконима, на скровитим местима у воћњаку, у оградама.

На светлосним лампама , на пунктовима Топлана, Риђица и Каравуково први улови имага ове штеточине регистровани су 06.05.2022. а од 23.05. свакодневно се региструју улови имага дудовца на светлосним лампама.

Симптоми оштећења од гусеница су за сада регистровани на појединачним гранама, па се препоручује механичко уклањање и уништавање запредака у којима се гусенице налазе како не би дошло до даљег ширења и појаве већих штета.

RC Vršac: Prisustvo virusa patuljavosti pšenice u regionu Vršca

 

Преузмите андроид апликацију.