Почетна > Србија
Србија

РЦ Косовска Митровица: Сива трулеж на малини (Botrytis cinerea)

На подручју РЦ Косовска Митровица засади малина се налазе у фази сазревања плодова (ББЦХ 81-89). Визуелним прегледима засада малина на плодовима је уочено присуство симптома сиве трулежи (Botrytis cinerea).
Фото: Wikimediacommons

Овом патогену највише погодују влажни и прохладни временски услови, а нарочито током цветања. Инфекција се оствареује у периоду цветања и плодоношења. Када дође до заразе плода малине карактеристична је појава сиве маса плесни која се формира на плодовима и која представља спороносне органе гљиве. Гљива се брзо шири, па од једног зараженог плода може се заразити читав род. У засадима малина сива трулеж може да смањи принос и до 80%.

Са заштитом од овог патогена почиње се већ када је малина у цветању, а завршава се пред бербу. Приликом спровођења хемијских мера заштите обавезно се треба придржавати каренци примењених препарата. Такође, треба и користити фунгициде различитог механизма деловања зато што паразитне гљиве безо стекну отпорност на коришћене фунгициде. Од агротехничких мера у циљу смањења инфекције се препоручује боље проветравање малињака, осветљености у реду, као и примена мањих количина азотних ђубрива.

RC Požarevac: Lisna grinja šiškarica u vinovoj lozi

 

Преузмите андроид апликацију.