Почетна > Србија
Србија

РЦ Пожаревац: Лисна гриња шишкарица у виновој лози

На подручју деловања РЦ Пожаревац, визуелним прегледом винове лозе, регистровано је присуство симптома напада ериофидних гриња (Eriophyes vitis).
Фото: Wikimediacommons/carmela schwartz

Ова штеточина има три генерације годишње. Развој креће од средине априла и завршава се до краја септембра. Презимљава имаго у љуспицама пупољака винове лозе. Имаго је црволиког облика, бледожуте боје. Активност имага креће са порастом температуре од 15 °C.

На наличју листа, гриње сишу сокове, формирајући при том гале (пликове), у оквиру којих настаје удубљење прекривено жућкасто-беличастом превлаком, која касније постаје рђаста или љубичаста. На лицу листа запажају се брадавичасти израштаји тамнозелене до црвене боје. Као последица присуства великог броја брадавица, долази до сушења листова, скраћења интернодија, чиме се смањује принос и квалитет гроздова.

Степен нападнутости зависи од сорте винове лозе. Уколико је интензитет напада ових гриња мањи и појава оштећених листова слабија, препоручује се њихово механичко уклањање и спаљивање. У супротном, врши се хемијско третирање фунгицидима на бази сумпора, који имају супресивно деловање и на ове гриње.

Третман сумпорним препаратима треба спровести при температурама од 15 до 28 °C.

RC Pirot: Trulež plodova jabučastog voća (Monilinia fructigena) u zasadima jabuke i kruške

 

Преузмите андроид апликацију.