Почетна > Србија
Србија

Ракић: Желимо само мир, доста је обесправљивања Срба на КиМ

Председник Српске листе Горан Ракић поручцио је данас да Срби на КиМ желе само мир, и наставиће да се боре за своја права, за поштовање споразума мирним и демократским средствима, јер је доста угњетавања и обесправљивања српског народа на КиМ.
Фото: Танјуг/Иван Радуловић

“Желим да вам јавно вратимо мандате, јер сте нас ви бирали, а не Приштина”, рекао је Ракић окупљеним Србима, након што су јутрос Срби у косовским институцијама и званично поднели оставке.

Ракић је поручио да су се данас окупили да никад јаче, снажније, сложно и јединствено упуте поруку, Приштини и међународној заједници, да је доста шиканирања, малтретирања, угњетавања и обесправљивања Срба на КиМ.

Подсетио је да су Срби последњих годину дана ускраћени за право гласа на изборима и референдум, за слободу кретања и говора, док су политички представници под отпужбама без доказа, а цео север КиМ криминалзован.

“Отимали су људима имања, градили базе без законског права, лекарима онемгућавали набавку лекова и вакицна, малтретирали спортисте и претили их хапшењима. Небројено пута уз демонстрацију силе, малтретирали наше суграђане. Доста је гажења бирселских договора и права Срба”, поручио је Ракић.

Додао је да дана стоји пред својим суграђанима мирне савести, уверен да су Срби учинили све да кроз разговор и сарадњу решавају проблеме српског и албанског народа.

“Наша решеност да се кроз дијалог и примену споразума створе бољи услови за живот свих, је неупутна. Оставкама бранимо Бриселски споразум и међународно јавно право”, рекао је Ракић.

Указао је и да су Војса Османи и Аљбин Курти, као и други лидери из Пришине, на десетине пута поновили да за њих не постоји Бриселски споразум и да неће бити Заједнице српских општина, чиме су тај споразум поништили и пљунули у лице ЕУ, која је гарант његовог спровођења.

“Ми желимо мир, мир и само мир. Не наседајте на провокације, борбу ћемо наставити мирним и демократским средствима. Ми нисмо реметилачки фактор, никоме нећемо да претимо. Само хоћемо ЗСО, да се испуне обавезе, како је договорено у Бриселу. Да се поувку све једностране одлуке које се тичу регистарских таблица”, поручио је Ракић.

Пренео је Србима са КиМ срдачне поздраве председника Александра Вуцића, који је, казао је, од њих тражио да буду мирни и стрпљиви, да чувају мир, али и једни друге, те поновио да ће Србија бити уз свој народ у сваком смислу, и да неће дозволити убијање и протеривање Срба са КиМ.

“Захваљујући председнику Вучићу и Србији, Срби су данас на Космету. И биће и сутра, и прекосута, и на многаја љета. Ми смо овде своји на своме и нећемо одустати, јер одавде нема назад”, рекао је Ракић.

Окупљеним грађанима су се обратили и потпредседник Српске листе Игор Симић, дојучерашњи градоначелник северне Косовске Митровице Милан Радојевић, суспендовани командандир полиције на КиМ мајор Ненад Ђурић, те судија Љиљана Стевановић, као и ректор Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици проф. др Небојша Арсић, декан Економског факултета проф. др Тања Вујовић, директор КБЦ у Косовској Митровици др Златан Елек.

Vučić sa vladom, ambasadorima, SPC o situaciji na Kosovu i Metohiji

Преузмите андроид апликацију.