Почетна > Србија
Србија

Вучић са владом, амбасадорима, СПЦ о ситуацији на Косову и Метохији

Поводом ситуације на Косову и Метохији, због које је одложио посете иностранству, председник Александар Вучић данас је разговарао на више састанака, са владом, појединим амбасадорима, као и са патријархом Порфиријем, са којим је провео непуна два сата.
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Након састанка са патријархом, којем су присуствовали и изабрани председник Републике Српске Милорад Додик и шеф српске дипломатије Ивица Дачић, председник је на инстаграму пренео да је поделио забринутост због изазова и притисака и поруцио да постоји одлучност да се снажно бране витални, национални и државни интереси.

Вучић је јутрос присуствовао седници владе, на којој је премијерку и министре, као и директоре јавних предузећа обавестио о ситуацији на Космету, а након седице поручио да се неће одустати од одговорне политике мира и стабилности.

Председник је данас имао и одвојене састанке са амбасадорима Кине и Руске Федерације, а обавио је и телефонски разговор са америчким амбасадором у Србији.

Вучић је пренео амбасадору САД Кристоферу Хилу да је Београд посвећен поштовању међународног јавног права и свих потписаних споразума кад је реч о КиМ, док је Хил „захтевао од председника Вучића да се Србија понаша одговорно, озбиљно и да ни на који начин не учествује у угрожавању регионалног мира и стабилности“.

У разговору са амбасадором Русије у Србији Александром Боцан-Харченком, Вучић је изразио забринутост због ситуације на Косову и Метохији изазване једностраним потезима Приштине, као и непоштовањем Бриселског споразума, док је амбасадор Руске Федерације истакао да ће пренети све информације које су му данас предочене званичној Москви.

Амбасадорка Кине Чен Бо захвалила је председнику Вучићу на томе што ју је упознао са најновијим дешавањима на Косову и Метохији, истакавши да је став Кине по том питању доследан додајући да Приштина што пре мора да приступи формирању Заједнице српских општина, као што је то договорено у оквиру Бриселског споразума.

Док су трајали разговори у Београду, на Космету, у Звечану, Срби са КиМ донели су одлуку да напусте приштинске институције, док Приштина не почне да поштује споразуме и не формира Заједницу српских општина.

Представници Срба са севера КиМ, јединствено су одлучили да због последњих потеза Приштине напусте скупштину и владу привремених институција, као и четири општине на северу КиМ и правосудне органе, полицију и администрацију.

Група полицајаца са севера КиМ је после састанка у Звецану, симболично скинула униформе.

Из Београда је стигла подршка тој одлуци, а директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић саопштио је да упућује пуну подршку и разумевање за закључке и одлуку, којом су, каже, јасно исказали намеру да стану у одбрану и заштиту бриселског процеса, Заједнице српских општина, као једино загарантованог механизма изградње колективних права српског народа на Косову и Метохији.

Приштински медији, позивајући се на видео снимак на којем се виде два возила специјалних јединица, пренели су да су специјалне јединице РОСУ ушле у Косовску Митровицу и кренуле ка северу покрајине, али је ту вест демантовао портпарпл косовске полиције службе (КПС) у Приштини Баки Кељни.

Vučić: Ne odustajemo od odgovorne politike mira i stabilnosti

Преузмите андроид апликацију.