Почетна > Бизнис
Бизнис

Рајфајзен банка наставља са пословањем у Русији, упркос притисцима

Из аустријске Рајфајзен банка (РБИ) данас је саопштено да одбацују критике што и даље послује у Русији, и најављено да ће наставити са пословањем у тој земљи, и поред све већих притисака.
Фото: WikimediaCommons/Biruitorul

Како наводи Ројтерс, Рајфајзен је најважнија западна банка у Русији, на коју се највећи број руских грађана ослања када желе да изврше међународна плаћања, али и да се налази под великим притиском западних званичника и инвеститора да повуче пословање из те земље.

Председавајући Рајфајзена Ервин Хамеседер оптужио је критичаре за “црно-бело моралисање из зоне комфора, без ризика“ и рекао да већина западних предузећа није напустила Русију упркос инвазији на Украјину, рату који је оценио као неоправдан.

“То је реалност“, рекао је он на годишњој генералној скупштини аустријске банке.

С друге стране, извршни директор Рајфајзена Јохан Стробл је навео да ће банка наставити да смањује активности у Русији, али да ће у сваком случају задржати неке послове тамо како би задржала своју банкарску лиценцу.

“РБИ ће наставити са могућим трансакцијама које могу довести до продаје или издвајања Рајфајзен банке из Русије и њене деконсолидације из РБИ групе“, рекао је Стробл.

Ројтерс подсећа да је у јануару америчка управа за санкције покренула истрагу о пословању Рајфајзена у Русији.

Раније овог месеца, извори упознати са овим питањем рекли су да Европска централна банка врши притисак на РБИ да повуче своје, како се наводи, високо профитабилно пословање у Русији.

Виши извршни директор Рајфајзена рекао је да је банка у преговорима са два потенцијална купца, укључујући и једног из Русије, али да би било какво издвајање потрајало четири до седам месеци.

Хамеседер је на годишњем састанку издвојио „новинарске критичаре који седе по страни“, рекавши да банка помаже дипломатским мисијама у плаћању и указао на америчке банке, укључујући Банку Америке, који су још активне у Русији.

Током посете аустријског председника Александра Ван дер Белена Кијеву прошлог месеца, украјински председник Володимир Зеленски је критиковао аустријска предузећа која још увек послују у Русији, посебно нагласивши РБИ.

Ројтерс наводи да је РБИ прошле године остварио нето профит од отприлике 3,8 милијарди евра, великим делом захваљујући профиту од две милијарде евра од свог пословања у Русији, као и да руске штедише у Рајфајзен банци имају више од 20 милијарди евра.

Запосленост у Италији у фебруару порасла за 0,1 одсто

Преузмите андроид апликацију.