Почетна > Бизнис
Бизнис

Рад од куће смањио мобинг, али повећао насиље у породици

Најчешће злостављач није послодавац, већ су то колеге или непосредни надређени, али је послодавац одговоран за решавање конфликта, будући да је дужан да обезбеди повољне услове рада.

Све већи број фирми у целом свету примењује модел рада од куће, што је смањило број пријава за злостављање на раду, али је истовремено повећало обим насиља у породици, рекао је др Ивица Лазовић, директор Републичке агенције за мирно решавање радних спорова.

Према подацима Међународне организације рада (МОР), знатно је смањен број личних контаката на радном месту, па је због тога мање и такозваног мобинга, који је узрок многих здравствених проблема запослених, што ствара трошкове, пад продуктивности и производње.

Први орган који је код нас почео да се бави процесуирањем злостављања на раду управо је Агенција за мирно решавање радних спорова, а касније је закон наложио да се поступци завршавају код послодавца.

„Нама се обраћају и послодавци и запослени јер већина послодаваца нема довољно искуства у овом проблему и траже помоћ. У већини случајева са мобингом и конфликтима на послу су повезане и друге врсте радних спорова. Најчешће злостављач није послодавац, већ су то колеге или непосредни надређени, али је послодавац одговоран за решавање конфликта, будући да је дужан да обезбеди повољне услове рада. Агенција покушава да помири стране и да предложи прихватљиво решење“ рекао је Лазовић и навео да се само око 1.000 спорова годишње води пред Агенцијом за мирно решавање радних спорова, док их је пред судовима више десетина хиљада. Када је реч само о мобингу, Агенција је од 2009. до јуна 2022. године водила 627 поступака због злостављања на раду.

Sezonska sniženja po novim pravilima

Преузмите андроид апликацију.