Почетна > Бизнис
Бизнис

Сезонска снижења по новим правилима

Трговцима на европском тржишту наметнута другачија политика истицања цена како би купци тачно знали колики попуст добијају.
Фото: Unsplash/belart84

Трговац има право да изложи колико год жели артикала на снижењу, али не сме да заварава купце. Како је непоштена пословна пракса уочена на нивоу целокупног тржишта ЕУ, европски законодавац увео је нова правила за исказивање цена током снижења.

Како би се стало на крај лажним попустима, од пре неколико месеци изменом прописа о заштити потрошача уређен је посебно сегмент приказивања цена, пише портал „Пословни”. Актуелно зимско сезонско снижење прво је које се организује по тим стандардима, а суштина је да је трговац дужан да истакне две цене. Наравно, овакво правило важило је и раније.

Међутим, сада је прецизирано да се уз цену на снижењу приказује и она најнижа која је била актуелна за конкретан артикал у периоду од 30 дана пре увођења снижења. Тиме се трговци спречавају да као репер наводе највишу цену производа, ону на почетку сезоне, што се најчешће и догађало. Купци су на тај начин довођени у заблуду да добијају значајно већи попуст од реалног.

Подсетимо, продајни подстицаји или снижења и акције у Србији почињу између 25. децембра и 10. јануара. Према домаћим прописима, у оквиру ових понуда, трговац мора да назначи о којој врсти подстицаја је реч, прецизно и јасно одреди робу и услугу на коју се односи, период важења, са назнаком датума почетка и датума истека. У случају распродаје мора да постоји назнака – „док трају залихе”, као и информација о евентуално посебним условима у вези са остваривањем права на подстицај.

У случају продаје робе са сниженом ценом, трговац, односно пружалац услуге, дужан је да поред понуде продајног подстицаја, на продајном месту јасно истакне и снижену и претходну цену.

Сезонско снижење је продаја робе по сниженој цени након протека сезоне и може се организовати највише два пута годишње. Сезонско снижење започиње у раздобљу између 25. децембра и 10. јануара и 1. и 15. јула. Оно може трајати највише 60 дана.

Velika Britanija smanjuje energetske subvencije za preduzeća

Преузмите андроид апликацију.