Početna > Svet
Svet

Putin i patrijarh Kiril izrazili saučešće povodom smrti bivšeg pape Benedikta

Predsednik Vladimir Putin i ruski patrijarh Kiril izrazili su saučešće papi Franji povodom smrti bivšeg pape Benedikta Šesnaestog.
Foto: Tanjug/Grigory Sysoyev/Pool Photo via AP

Putin je na Telegramu napisao da je Benedikt XVI bio “istaknuta verska i državna ličnost, nepokolebljivi zaštitnik tradicionalnih hrišćanskih vrednosti“, prenosi Sputnjik.

“Tokom njegovog pontifikata uspostavljeni su punopravni diplomatski odnosi između Rusije i Vatikana, razvijene su veze između Ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve“, napisao je Putin.

U pismu koje je patrijarh Kiril uputio papi Franji navodi se da je bivši papa Benedikt XVI voleo istočno hrišćanstvo i da je poštovao tradicije ruskog pravoslavlja.

“Tokom pontifikata Benedikta XVI odnosi između Ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve značajno su se razvili u duhu bratske saradnje i želje za saradnjom na prevazilaženju ponekad bolnog nasleđa iz prošlosti“, napisao je patrijarh Kiril.

Benedikt XVI preminuo je u 96. godini, saopštio je ranije Vatikan.

Benedikt XVI je preminuo u manastiru Majke Crkve (Mater Ecclesiae) u Vatikanu, rekao je portparol Svete stolice.

Benedikt XVI bio je papa od 2005. do 2013.godine, kada se na lični zahtev povukao. Od tada je živeo u manastiru Mater Eklezije u Vatikanu.

Znate li u kojim se državama večeras ne dočekuje Nova godina?

Preuzmite android aplikaciju.