Почетна > Свет
Свет

Путин и патријарх Кирил изразили саучешће поводом смрти бившег папе Бенедикта

Председник Владимир Путин и руски патријарх Кирил изразили су саучешће папи Фрањи поводом смрти бившег папе Бенедикта Шеснаестог.
Фото: Танјуг/Grigory Sysoyev/Pool Photo via AP

Путин је на Телеграму написао да је Бенедикт XVI био “истакнута верска и државна личност, непоколебљиви заштитник традиционалних хришћанских вредности“, преноси Спутњик.

“Током његовог понтификата успостављени су пуноправни дипломатски односи између Русије и Ватикана, развијене су везе између Руске православне цркве и Римокатоличке цркве“, написао је Путин.

У писму које је патријарх Кирил упутио папи Фрањи наводи се да је бивши папа Бенедикт XVI волео источно хришћанство и да је поштовао традиције руског православља.

“Током понтификата Бенедикта XVI односи између Руске православне цркве и Римокатоличке цркве значајно су се развили у духу братске сарадње и жеље за сарадњом на превазилажењу понекад болног наслеђа из прошлости“, написао је патријарх Кирил.

Бенедикт XVI преминуо је у 96. години, саопштио је раније Ватикан.

Бенедикт XVI је преминуо у манастиру Мајке Цркве (Матер Еццлесиае) у Ватикану, рекао је портпарол Свете столице.

Бенедикт XVI био је папа од 2005. до 2013.године, када се на лични захтев повукао. Од тада је живео у манастиру Матер Еклезије у Ватикану.

Znate li u kojim se državama večeras ne dočekuje Nova godina?

Преузмите андроид апликацију.