Почетна > Свет
Свет

Прва ракета састављена од 3Д штампаних делова данас полеће у свемир

Лет 3Д одштампане ракете “Теран 1“, произвођача Релативити Спејс, заказан је за данас у оквиру теста нове стратегије за смањење трошкова производње те компаније.
Фото: Pexels/Pixabay

Како наводи Ројтерс, ракета је висине 35 метара, 85 одсто делова направљено је помоћу 3Д штампача, а требало би да буде лансирана са рампе америчке свемирске базе у Кејп Канавералу на Флориди.

“Лансирање за које се припремамо је прилика да демонстрирамо читав низ ствари ођедном“, рекао је Џошуа Брост, виши потпредседник Релативити Спејса за приходе.

Та компанија је недавно саопштила да је ракета “Теран 1“ далеко највећа конструкција икада склопљена од 3Д штампаних делова“.

Процес 3Д штампања, који се користи у различитим индустријама, укључује машине које “штампају“ узастопне слојеве меких, течних или прашкастих материјала који се брзо стврдњавају или спајају у чврсте, тродимензионалне објекте, који су скенирани са дигиталних нацрта, наводи Ројтерс.

Компанија Релативити, један од неколицине америчких ракетних стартапа који се такмиче да задовоље растућу потражњу за јефтиним услугама лансирања, планира производњу према уштеди трошкова које очекује да ће постићи коришћењем гигантских, роботских 3Д штампача у циљу поједностављења линија за производњу ракета, док се већина конкурентских компанија приступа смањењу трошкова израдом ракета дизајнираних за вишекратну употребу.

Како је Теран 1, дизајниран за једнократну употребу, направљен да подигне 1.250 килограма тежак сателит у ниску орбиту Земље, смањена је потражња за том класом ракета-носача, те је Релативити започео провес развијања веће 3Д штампане ракете за вишекратну употребу – Терран Р, за коју се очекује да буде лансирана у 2024. години.

Belgija: Pretnje eksplozijom u briselskom metrou malo verovatne

Преузмите андроид апликацију.