Božićna česnica je nezaobilazna na božićnoj trpezi.
Iako se ovaj božićni tradicionalni kolač u Srbiji pravi na različite načine, zavisno od kraja do kraja, on je neizostavan na trpezi za vreme Božića. Neki ga prave sa kvascem, neki bez, ali takođe ovaj tradicionalni kolač na severu Srbije se mesi kao slatka česnica sa medom i orasima.
Na koji god način da pripremamo božićnu česticu, nezaobilazna je parica koja se u ovaj božoćni kolač stavlja. Veruje se da ukućanin koji dobije parče česnice u kome se nalazi parica će imati mnogo sreće i blagostanja.
Kako verovanje kaže, nikako se na pronađenu paricu ne sme zaboraviti ili je baciti. Ona treba da se čuva ili ukoliko želite svoju sreću „ustupiti“ drugom ukućanu, možete je ponuditi u otkup. Tako otkupljena parica će, kako se veruje, doneti sreću tom članu porodice. Bilo da je parica otkupljena ili ne, ona svakako treba da stoji na ikoni sve do sledećeg Božića.
Običaj je da članovi porodice okreću i lome česnicu i ona se jede pre ostale hrane. Veruje se da svaki član porodice treba da pojede svoje parče česnice, kako bi bio zdrav i srećan do sledećeg Božića.
Ranije se u ovaj tradicionalan kolač stavljalo malo parče badnjaka ili dren za zdravlje porodice. Takođe, u nekim krajevima se u česnicu stavljalo seme kukuruza, ovsa ili pšenice, kako bi životinje na imanju bile napredne i zdrave.
Bez obzira na koji način u vašem domu spremate česnicu i obeležavate Božić, provedite ga u miru i blagostanju sa svojim najdražim.
Mir Božiji, Hristos se rodi!
Preuzmite android aplikaciju.