Početna > Novi Sad

Kulturna scena Novi Sad

Promocija književnog stvaralaštva Lane Bastašić u KCNS-u

U okviru programa PostProzefest, u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada u petak 9. decembra u 19 časova održaće se promocija književnog stvaralaštva Lane Bastašić.
Foto: KCNS
Na promociji će govoriti književni kritičari Dragan Babić i Mirjana Frau Gardinovački, a razgovor s autorkom vodiće učenici Karlovačke gimnazije.

Lana Bastašić (Zagreb, 1986) objavila je zbirke kratkih priča: Trajni pigmenti (2010), Vatrometi (2013) i Mliječni zubi (2021), knjigu priča za decu Nastja crta sunce (2015) i zbirku poezije Naivni triptih o Bosni i umiranju (2014).

Njen prvi roman, Uhvati zeca, osvojio je Evropsku nagradu za književnost 2020. godine. Roman je uvršten u najuži izbor za NIN-ovu nagradu i preveden je na osamnaest jezika. Inicijator je projekta u okviru kog je šest mladih autora vodilo dnevnik tokom perioda pandemije, a dnevnički zapisi objavljeni su 2022. godine u okviru publikacije 2020 – zajednički dnevnik o godini koja je promenila svet.

Ove godine objavila je i Crveni kofer – dnevnik pisan tokom nekoliko meseci boravka u Cirihu.

Dobila je nekoliko nagrada za kratku priču (između ostalih „Zija Dizdarević“, „Ulaznica“ i „Karver: Odakle zovem“), dve nagrade za poeziju („Targa UNESKO“ u Trstu i „Dani poezije“ u Zaječaru) i nagradu za neobjavljenu dramu („Kamerni teatar 55“ u Sarajevu).

Priče su joj objavljene u „Poljima“, „Sarajevskim sveskama“, „Povelji“, „Fantomu slobode“ i drugim regionalnim časopisima.

Uvrštena je u nekoliko regionalnih antologija kratke priče, uključujući Pucanja i Pristojan život. Učestvovala je na mnogim međunarodnim književnim festivalima i rezidencijama za pisce. Jedna je od osnivača škole književnosti Bloom u Barseloni i članica PEN centra u Bosni i Hercegovini

Predavanje Muharema Bazdulja možete pogledati 6. decembra na Jutjub kanalu KCNS

 

 

Preuzmite android aplikaciju.