Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Промоција књижевног стваралаштва Лане Басташић у КЦНС-у

У оквиру програма ПостПрозефест, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада у петак 9. децембра у 19 часова одржаће се промоција књижевног стваралаштва Лане Басташић.
Фото: КЦНС
На промоцији ће говорити књижевни критичари Драган Бабић и Мирјана Фрау Гардиновачки, а разговор с ауторком водиће ученици Карловачке гимназије.

Лана Басташић (Загреб, 1986) објавила је збирке кратких прича: Трајни пигменти (2010), Ватромети (2013) и Млијечни зуби (2021), књигу прича за децу Настја црта сунце (2015) и збирку поезије Наивни триптих о Босни и умирању (2014).

Њен први роман, Ухвати зеца, освојио је Европску награду за књижевност 2020. године. Роман је уврштен у најужи избор за НИН-ову награду и преведен је на осамнаест језика. Иницијатор је пројекта у оквиру ког је шест младих аутора водило дневник током периода пандемије, а дневнички записи објављени су 2022. године у оквиру публикације 2020 – заједнички дневник о години која је променила свет.

Ове године објавила је и Црвени кофер – дневник писан током неколико месеци боравка у Цириху.

Добила је неколико награда за кратку причу (између осталих „Зија Диздаревић“, „Улазница“ и „Карвер: Одакле зовем“), две награде за поезију („Тарга УНЕСКО“ у Трсту и „Дани поезије“ у Зајечару) и награду за необјављену драму („Камерни театар 55“ у Сарајеву).

Приче су јој објављене у „Пољима“, „Сарајевским свескама“, „Повељи“, „Фантому слободе“ и другим регионалним часописима.

Уврштена је у неколико регионалних антологија кратке приче, укључујући Пуцања и Пристојан живот. Учествовала је на многим међународним књижевним фестивалима и резиденцијама за писце. Једна је од оснивача школе књижевности Блоом у Барселони и чланица ПЕН центра у Босни и Херцеговини

Predavanje Muharema Bazdulja možete pogledati 6. decembra na Jutjub kanalu KCNS

 

 

Преузмите андроид апликацију.