Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пробудите мотивацију код деце да обаве своје задатке

Мотивишите их на прави начин, научите их потребним вештинама.
Фото: Pexels/Monstera

Ако ваше дете неће да покупи играчке или спреми кревет, не мора значити да је лењо. Можда само није довољно мотивисано или му фали неких вештина. Исто то се односи и на другo, попут школских обавеза, спорта итд.

Потреба свих људи јесте да успеју и да су добри у нечему што раде.

Зато немојте детету говорити да је лењо, већ видите да ли поседује вештине уз које је потребно да обави неки задатак. Ако нема, научите га. Када успе први пут, волеће да ради то сваки наредни пут.

Када су школске обавезе у питању, ту је неопходан широк опсег вештина. Комуникација, социјализација у друштво, постављање циљева и приоритета су само неке од њих.

Зато ако видите да му неке вештине мањка, потрудите се да је вежба и развија. Кроз вежбе ће постепено увидети и бити мотивисано за даље, јер ће видети да може, и да је способно да научи и савлада потребно.

Фото: Unsplash/Tim Mossholder
Себе обуздајте када је стопроцентна контрола у питању

Уколико будете сваки и најмањи сегмент контролисали, без остављања могућности да дете понекад и само донесе по коју одлуку, дете ће помислити да он нема никакву контролу над својим животом, па тако није ни чудо ако нешто није урадио, јер га мама није подсетила.

На који начин дете размишља имаће велику улогу и у његовом понашању

Ако дете има страх да погреши, или да учи само ради тога да не би било кажњено, ако верује да неће успети, ако му је глупо да пита, јер верује да ће испасти глуп и да су сви други паметнији од њега, оно ће једноставно у старту одустати.

Тада је потребно постепено указивати на другачији поглед на свет и нов начин размишљања.

Фото: Pexels/Rodnae production

Треба му објаснити да погрешити није страшно. То је доказ да се он труди и да ће доћи до решења.

Такође, увек је право време да се почне са нечим. То што неко зна страни језик са четири године, не значи да је осмогодишњак закаснио. Не, треба му објаснити да се током читавог живота човек усавршава и учи.

Исто тако, није срамота тражити помоћ и питати када је нешто нејасно. То није знак да је глуп, већ да је заинтересован. Истрајност је нешто што ће му помоћи да успе.

Јако водите рачуна о вашим очекивањима

Једно су висока очекивања од детета, ако су она у складу са оним што ваше дете јесте. Немојте имати очекивања од детета која нису оно што је ваше дете.

Фото: Pexels/Yan Krukov

Немојте од детета очекивати оно што би ви желели да он буде. Када дете види да не може да испуни ваша очекивања, осећаће се неуспешно, а то га сигурно неће мотивисати.

Видите колико може и где може да напредује, ако није спретан у игри са лоптом, сумануто је од детета тражити да иде на тренинг фудбала.

Фото: Pexels/Alexander Podvalny

Сагледајте у ком сегменту је ваше дете способно да се усавршава и развија. Малим корацима и малим успесима дете ће себе почети гледати као успешног и то ће га даље мотивисати.

Наравно, похвала неће покварити дете. Похвалите га за труд, напредак. Охрабрите дете, подржите његова интересовања и што је најважније будите поносни на њега баш такав какав је сад.

Dete koje nema brata ili sestru nije sebičnije od onog koje ima

Преузмите андроид апликацију.