Početna > Život i stil
Život i stil

Problemi na koži lica otkrivaju koja vam hrana ne odgovara

Lice je ogledalo zdravlja, posebno kod određenih i ponavljajućih problema. Njihov je najčešći uzrok nezdrava ishrana, kao i loša tolerancija organizma na neke namirnice.
Foto: Unsplash/Icons8 team

Svakako, najčešći uzrok problema je prekomerni unos šećera, kojeg ima u velikom broju hrane i pića koje unosimo. Ali, lekarka Nigma Taib otkrila je uzroke i posledice kroz četiri tipa lica.

1. Vinsko lice

Tipični simptomi su naglašene bore između obrva, crvenilo oko očiju, spušteni kapci, proširene pore, dehidrirana koža s perutavim delovima duž obraza, crvenkasti obrazi i nos kao i duboko usečene linije ispod nosa prema usnama. Uzročnik je preterano konzumiranje alkohola, koji dehidrira kožu što pogoršava izgled bora, a šećer u alkoholu uništava kolagen u koži.

Foto: Pexels/Anna Nekrashevich
2. Glutensko lice

Tipični simptomi su natečeni i crveni obrazi, akne koje se pojavljuju uz ivicu vilice kao i pigmentacijske mrlje oko brade. Pretpostavlja se da je oko 15 posto ljudi osetljivo na gluten, a najčešća je posledica „natečeno lice“ koje nastaje kao posledica upale. Upala se dešava kada telo ne može da probavi gluten a često stanje je rosacea – pojačano crvenilo te koža kao prozirna s izraženim kapilarama.

Foto: Pexels/Jenna Hamra
3. Mlečno lice

Tipični simptomi su natečeni kapci kao i područje ispod očiju s izraženim tamnim podočnjacima. Često se javljaju i sitni beli prištići po licu, posebno na području brade. To sve mogu biti znakovi da organizam ne toleriše laktozu zbog gubitka određenih enzima. Neki od uzroka mogu biti i hormoni koji se danas često nalaze u mleku i mlečnim proizvodima poput jogurta, sira, pavlake.

Foto: Unsplash/Engin Akyurt
4. Šećerno lice

Kod lica pojedinca osetljivog na šećer, najčešći simptomi su bore i linije na čelu, natečenost područja ispod očiju kao i osećaj suve, stanjene kože. Takođe, česte su bolne, potkožne bubuljice koje se mogu javiti na bilo kom području lica. Šećer je okidač procesa u kojem se molekuli glukoze vezuju za kolagen, zbog kojeg on postaje krut, a koža gubi elastičnost.

Svetski top modeli savetuju kako da se negujete prirodnom kozmetikom

Preuzmite androidaplikaciju.