Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Присетимо се рецепата из кулинарских бележница наших бака

Не тако давно свака вредна жена имала је своју бележницу рецепата за разна слатка и слана јела. Поготово Новосађанке, оне су биле познате по томе што су на улици даме, а у кухињи врсне домаћице.
Фото: Pixabay/Bru-nO

Жене тада нису могле да се ослоне на интернет и кулинарске странице, већ искључиво на своје руком записане белешке и наравно богато искуство припремања хране.

Биле су то прелепе свеске пуне јединствених рецепата исписаних руком које једино ауторка такве бележнице без проблема може да дешифрује.

А када у наследство добијете једно такво парче прошлости, с великом пажњом и успоменом на ауторку, уједно и најбољу баку на свету, спазите да се на свакој трећој страни, одмах поред флеке од парадајза, налази кључни састојак за савршену домаћу питу, штрудлу или супу.
Фото: Градске инфо

Примећујете како је данас све више рецепата који у свом наслову имају и стандардну реченицу: „Припремите овај колач за само 5 минута“ или „Невероватан ручак за који је потребно свега 15 минута времена“.

У том моменту схватате како градски живот узима свој данак и да је данашња пракса припремања хране прилично брзинска са што мање утрошеног времена, с ногу.

Да могу, вероватно би се старије жене само насмејале на такве идеје и помислиле каквог уопште укуса може бити таква храна и вратиле развлачењу теста преко трпезаријског стола.
Фото: UnSplash/WebFactory Ltd

Некада су жене практиковале темељну, спору, прецизну и добро проверену праксу припремања домаће хране.

Уколико су пробале неки нови колач код комшинице, обавезно је следила похвала на рачун посластице и питање: Да ли можеш да ми даш рецепт? А некад и критика како су коре мало сувље или препечене.

Када отворите тај кулинарски времеплов, немогуће је да из корица не испадне неколико рецепата записаних на комаду папира, обично уфлеканих и најчешће коришћених.
кувар
Фото: Градске инфо

И када једног недељног поподнева, осетите потребу да припремите нешто укусно и домаће, ухватићете те се за бакин кувар.

То су прецизне белешке са насловом, свим потребним састојцима и јасно написаним процесом припреме. Само још да се дешифрују фус ноте и додаци који су у брзини исписани.

И тако захвални на једном породичном благу, схватате да се ништа није променило, домаћице припремају храну, а деца се около мотају у нади да ће се осладити кремастим филом, а оно најважније, укус је проверен и искуством испреплетен.

Čije sve kuhinje možete probati u Novom Sadu? (Prvi deo)

Преузмите андроид апликацију.