Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Природни пробиотици и пребиотици: Која храна их садржи највише?

Здравље дигестивног система све више је у фокусу савременог начина живота, а равнотежа цревне флоре кључна је не само за варење, већ и за имунитет, кожу и опште стање организма.
Фото: Pexels/Lisa from Pexels

У том процесу посебно важну улогу играју пробиотици и пребиотици – савезници које лако можете пронаћи како у суплементима, тако и у храни. Ево у којим намирницама се крију природни пробиотици и пребиотици и на шта је потребно посебно обратити пажњу, уколико желите да имате здраву и избалансирану цревну флору.

Шта су природни пробиотици?

Пробиотици су добре бактерије које помажу у одржавању здраве микрофлоре у цревима. Уместо да посежете за суплементима, пробиотике можете унети путем ферментисане хране:

Јогурт са живим културама – посебно кефир, који садржи више пробиотских сојева.
Кисели купус – традиционални извор пробиотика, богат и витамином Ц.
Кимчи – ферментисано поврће из корејске кухиње, богато бактеријама лактобацилуса.
Мисо паста – јапански ферментисани производ од соје.
Комбуха – ферментисани чај који садржи природне пробиотике и ензиме.

Ове намирнице помажу у обнови цревне флоре након употребе антибиотика, смањују надутост и побољшавају апсорпцију нутријената.

А шта су природни пребиотици?

За разлику од пробиотика, пребиотици су влакна која хране добре бактерије у цревима. Они не садрже саме бактерије, али им обезбеђују услове за раст и размножавање.

Природни извори пребиотика укључују:
Црни и бели лук – садрже инулин, који подстиче раст корисних бактерија.
Празилук и шпаргле – одличан су извор влакана са пребиотским деловањем.
Банане (посебно незреле) – садрже отпорну скроб која храни добре бактерије.
Овас и јечам – богати бета-глуканом, влакном које делује као пребиотик.
Чичока и артичока – нарочито богате инулином и погодују варењу.

Комбиновањем природних пробиотика и пребиотика, стварате идеално окружење за здраву цревну флору. Ова симбиотска стратегија помаже не само варењу, већ и јачању имунитета, бољем расположењу и здрављу коже. Увођењем ових намирница у свакодневну исхрану, улажете у целокупно здравље – на природан и укусан начин,

Да ли једете краставац и парадајз заједно у салати? Ево шта може да се деси организму

Преузмите андроид апликацију.