Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пријатељство између мушкарца и жене: Да ли су могућа? Ево шта истраживања и статистика говоре

На ову тему говорили су бројни стручњаци.
Фото: Pexels/Katarina Holmes

Јачи пол често истиче да је дружење са дамама значајно јер са њима могу отворено да разговарају о својим проблемима и осећањима

Потенцијално је изложено изазовима због међусобне привлачности, али је и ослобођено ривалства.

Једно истраживање је показало да чак трећина њих започне емотивну везу, од чега свега пет одсто то доживи као позитивно искуство.

Вечито питање и дилема је: Да ли између мушкараца и жена постоји искрено пријатељство? Можемо ли остварити близак и искрен однос са особом супротног пола, а да у једном тренутку не прерасте у нешто више?

Хоће ли једна страна увек исказивати већу приврженост, скривајући истинске емоције у нади да ће се из дружења изродити љубав? Шта ако пређу ту границу и започну везу која на крају доживи крах, па схвате да није била вредна „скрнављена“ тако узвишеног односа као што је пријатељство?

Има оних који сматрају да је пријатељство између припадника супротних полова мост који увек води ка љубави, док су они који верују да су она ипак могућа, склони мишљењу и да су искренија од истополних, али и на вечитом искушењу.

На ову тему рађена су многобројна истраживања, а резултати једне студије показали су да већина испитаника не би дозволила да дугогодишње дружење с особом супротног пола прекине тренутак страсти.

Они пријатељство сматрају најузвишенијим чином, у којем су победили пориве према другој страни и створили дубоку повезаност на психичком нивоу, сматрајући да то не треба помутити страстима или физичким контактом.

Друго истраживање је показало да је 30 процената мушкараца ушло у везу са пријатељицом у једном периоду живота, а свега пет одсто њих имало је позитивно искуство.

Већина је сложна у томе да је та особа била коректна као пријатељ али су током везе схватили да постоје непомирљиве разлике у њиховим карактерима.

Данас се кају што су покварили дугогодишње пријатељство, истичући да је једно бити неком пријатељ а сасвим нешто друго партнер!

С друге стране, психолог и психотерапеут Маја Минић Оцокољић за „Живот плус“ каже да су пријатељства после раскида или развода ипак могућа и то из више разлога:

– То су сигурност, када не желимо да изгубимо емотивну подршку, савете и поверење бившег партнера, затим практични разлози, када се, нарочито након развода, наставља финансијска или социјална подршка једној од страна, увиђавност, када остајемо пријатељи зато што је то лепо и да не бисмо повредили осећања друге стране.

Један од разлога може бити неразрешена романтична жеља, када се надамо да ћемо вратити партнера и наставити прекинуту везу.

Успешност оваквог односа у великој мери зависи од мотива због којих одржавамо контакт и од зрелости оба партнера.

На пример, контакти који се одржавају из практичних разлога или због сигурности могу, уз добру вољу, да буду трајни и квалитетни.

Међутим, пријатељства која се одржавају због заосталих љубавних осећања најчешће стварају више проблема него што их решавају.

Ко је искренији

Студије су показале да је поштовање, које већина мушкараца има према пријатељици, прво на листи прироритета.

Гледају је као млађу сестру којој је потребна заштита и сигурност, па им је фокус на продуктивној комуникацији.

Али партнерке таква пријатељства вољене особе виде другачије, сумњичаве су и не могу да схвате да ту не постоје никакве љубавне индикације.

Многи сматрају да су мушкарци генерално искренији од жена, па изузетак није ни пријатељство. Може ли јачи пол бити искренији пријатељ дамама, него што је жена-жени или када је реч о пријатељству између мушкараца?

– Искреност у пријатељству, пре свега, зависи од самих особа које формирају такав однос – истиче Минић-Оцокољић. – Ипак, мушко-женска пријатељства могу да унесу блискост и повезаност на нов начин.

Мушкарци често истичу да су им пријатељства са женама значајна јер са њима могу да буду отворенији и да разговарају о својим проблемима и осећањима на начин на који то не могу са друговима.

Аналогно томе, жене кажу да се у друштву пријатеља осећају растерећеније него са другарицама. Такође, иако су мешовита пријатељства потенцијално изложена изазовима због међусобне привлачности, она су ослобођена компетиције која се понекад јавља у истополним пријатељствима.

Шта је са старијим и зрелијим особама које из различитих разлога, попут усамљености, желе да се друже са другима, а да притом нису заинтересоване за секс или брак? На питање како види таква пријатељства, наша саговорница каже:

– Наравно, старије особе, као и млађе, имају потребу за дружењем и блискошћу. Нема разлога да пријатељство између њих не буде подједнако квалитетно као код младих, уколико су за то отворени.

Без обзира на то да ли неко верује у искрено пријатељство различитог пола, наша саговорница каже да је оно увек оправдано, односно ако се две особе међусобно разумеју и желе да формирају пријатељски однос, нема разлога да то не остваре.

Истраживања показују да 83 процента испитаника верује у платонска пријатељства између мушкараца и жена. Важно је, међутим, имати на уму да такви односи могу да се нађу пред специфичним изазовима.

КАКО ПРЕПОЗНАТИ СКРИВЕНЕ НАМЕРЕ

Многи мушкарци не желе директно да искажу своја осећања према супротном полу, па све најпре започну дружењем. Ево неколико чињеница које могу указати на то да ваш пријатељ можда има другачије намере, иако сте можда већ у вези:

Стално критикује ваш избор партнера, поклања вам скупе поклоне и чини све да вам угоди или да са вама оствари физички контакт.

Такође, партнерова љубомора може бити оправдана јер вољена особа некада види оно што ми нисмо у стању, а сумњива може бити и свакодневна комуникација са њим.

Ovo je najgori položaj za spavanje

Преузмите андроид апликацију.