Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ово је најгори положај за спавање

Свако има омиљену позу у којој први и најлакше заспи, али неки од њих могу негативно да утичу на тело, а самим тим и на квалитет сна.
Фото: Pixabay/DieterRobbins

Спавање на стомаку је лоше јер може изазвати болове у врату, леђима и раменима, као и главобољу.

Када спавате на стомаку, морате да окренете главу на једну страну да бисте дисали, због чега је врат целе ноћи у неприродном положају. Због тога се смањује доток крви у главу и врат, што може изазвати бол.

Ако баш морате да спавате на стомаку

мате исправан положај врата. Спавање на стомаку изазива притисак на кичму и спречава правилно поравнање лигамената, мишића, костију и зглобова.

Истовремено се ствара притисак на грудни кош, што такође може изазвати нелагодност и бол. Ако се пробудите са укоченим, болним вратом или оштрим болом у леђима, пецкањем у ногама или стопалима, могући кривац је спавање на стомаку.

Ови болови се могу ублажити стављањем јастука испод стомака, али у овом случају јастук би морао бити довољно ‘дебео’ да задржи кичму у неутралном положају.

Спавање на стомаку или десној страни може изазвати или погоршати гастроезофагеалну рефлуксну болест (ГЕРБ).

Ово се дешава када киселина и садржај из желуца стигну у једњак.

Вентил који спречава враћање киселине из предела желуца не може да контролише рефлукс услед гравитације у овим положајима, а садржај желуца доспева до дна једњака, изазивајући жгаравицу, бол, кисели укус у устима, лош задах и понекад чак и бол у грудима.

Спавање на једној страни лица је неизбежно када спавате на стомаку. Истраживања су показала да притисак на јастук временом може утицати на стварање дубљих бора и бубуљица на лицу.

Јастучнице су попут сунђера за производе за негу косе и коже. Најбољи положај за спавање је на леђима, спавање на боку умерено прихватљива варијанта.

Šest navika koje usporavaju metabolizam

Преузмите андроид апликацију.