Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Прича о згради Матичарског здања (ВИДЕО)

На новосадском Тргу младенаца, смештена под кућним бројем 7, налази се велелепна зграда Матичарског здања.

Новосађанима је Матичарско здање познато као место где се обављају церемоније склапања грађанских бракова, али и као место где су се издавала уверења о држављанству, изводи из књиге венчаних, изводи из књиге рођених и изводи из књиге умрлих. Издавање уверења и извода је сада у великој мери олакшано дигитализацијом и може се обавити онлајн, док за склапање бракова још увек морате лично да одете.

Фото: Градске инфо
Но, иако су приче о овој згради везане претежно за догађаје са венчања и прича о самој згради је посве занимљива.

Наиме, након великог разарања многих објеката у буни из 1849. године, жупан Феликс Парчетић одлучује да организује и помогне комплетну обнову Трга младенаца (тада Брашнарског трга).

Он одлучује да се изгради палата резиденцијалног типа, која је урађена у такозваном класицистичком типу. Парчетић је ову импозантну палату изградио у периоду између 1885. и 1889. године. Једно краће време крајем 19. века, палата је била у власништву познате породице Фау.

У план Новог Сада 1900. године, зграда Матичарског здања (односно Парчетићева палата, како је тада била позната) по први пут бива и званично уцртана.

Почетком 20-века, ово предивно здање, прелази у власништво др. Армина Косовића. Косовић 1914. године предаје пројекат, којим је желео да се изгради водовод у ово прелепо здање. Пројектом је била предвиђена уградња грејних тела и када у купатила.

Хрватска штедионица из Загреба, купује овај објекат 1922. године, а здање је 1947. године национализовано од стране тадашњих власти. Године 1950. зграда постаје власништво Градског народног одбора.

Палата некада познатог племића и великог жупана Феликса Парчетића, касније је постало Матичарско здање, а и данас се на самом улазу у ову предивну палату, може видети прелеп племићки грб породице Парчетић.

Сматра се да Матичарско здање по богатству примењене такозване штуко декорације, нема никакве сличности са другим објектима.

Зграда је пространа и има један спрат. У основи је у облику слова П са два дугачка дворишна крила. Део фасаде се истиче репрезентативним колским улазом и масивним зиданим балконом. Главну фасаду крактерише девет вертикала отвора и у средишту плитки ризалит. Осим тога, фасада је украшена бројним декоративним елементима, попут мушких маски, лављих глава и разноврсних фризова.

У свечаној сали, великом предворју на вертикалама зидова који се налазе изнад степеништа и подесту првог спрата, као и на плафонима, постављени су прелепи мотиви као што су: лавље маске, крилати анђели и вазе са цвећем.

Ове прелепе мотиве тачније декорације, израдио је изузетно познат и цењен новосадски гипсар и вајар Јулије Аника, који је такође украсио и фасаду градске куће у Новом Саду.

Зграда Матичарског здања на Тргу младенаца 7, проглашена је за споменик културе 1997. године.

Priča o kući čiju fasadu krase figure „Radnik“ i „Pobeda“ (VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.