Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Прича о кући чију фасаду красе фигуре „Радник“ и „Победа“ (ВИДЕО)

У улици Мирослава Антића, на броју 7 налази се веома занимљива зграда, која пажњу привлачи орнаментиком и фигурама постављеним на фасаду. Ову зграду је 1929. године пројектовао инжењер Стеван Радивојевић за сопствене потребе.

Према грађевинској дозволи, издатој почетком фебруара 1930. године, дефинисана је површина дворишта, као и да девојачка соба не сме бити мања од 5 м2, те да ниво пода од приземља мора бити 1 метар изнад тротоара.

Двоспратни објекат има широку правоугаону основу са једним краћим крилом на десној страни дворишне фасаде.

На другом спрату зграде налази се балкон са зиданом оградом, који носе витки подупирачи.

Фото: Градске инфо

Инжењер Радивојевић се веома потрудио око решења уличне фасаде, која је организована у три целине, а вертикала централног дела је посебно наглашена.

У приземљу зграде налази се плитак испуст, од млевеног камена, са трокрилним прозором и украсном амфором.

На првом спрату фасаде се налазе две скулптуре, фигура мушкарца, „Радника“ и женска фигура која симболише „Победу“.

На другом спрату фасаде се налази балкон са зиданом оградом, а који носе витки подупирачи. Изнад балкона, централно постављен прозор кружног облика – окулус. Између прозора на другом спрату налазе се два правоугаона рељефа, са мотивима „Косовке девојке“ и групом фигура са харфом које симболишу „Апотеозу“.

Скулптурални радови дело су атељеа Барањи, а цео објекат има стилске карактеристике арт деко стила. По много чему ова зграда представља јединствено архитектонско решење, а детаљима на фасади и данас плени и оставља јединствен утисак.

Priča o zgradi Hotela „Centar“ (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.