Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Прича о палати „Штедионице“ на новосадском Тргу слободе (ВИДЕО)

Двоспратна палата „Штедионице“ на новосадском Тргу слободе 7, изграђена је у стилу сецесије 1907. године по пројекту Липота Баумхорна, пештанског архитекте који је пројектовао и новосадску Синагогу.

Раније се на овом месту налазила кућа, која је срушена током бомбардовања Новог Сада 1849. године.

Током обнове града, која је уследила након овог трагичног догађаја из историје Новог Сада, на месту рушевина је 1852. године подигнута спратна кућа за породицу Дедински. Та кућа је имала подрум, приземље и спрат, бунар се налазио у дворишту, а пешачки улаз био је постављен бочно. На том бочном улазу налазиле су се и степенице којима се ишло на спрат.

Почетком 20. века кућа мења власника, те се за потребе Штедионице новосадског становништва гради велелепна палата.
Фото: Историјски архив Града Новог Сада

Занимљиво је да је ово један од првих објеката на којем је примењена тада нова техника градње, коришћењем армиране међуспратне конструкције.

На главној фасади, оној окренутој ка Тргу слободе, налазе се три средишње осе отвора, које су на спратовима увучене у односу на основни габарит и повезане су јаким стубовима. Изнад њих налази се троугаона атика са окулусом. Оваква атика доминира и фасадом окренутој ка Његошевој улици, док су углови наглашени нижим полукружним атикама са декоративним елементима.

Фото: Градске инфо

Плитки вегетабилни украси орнаменталне пластике складно су распоређени по читавој фасади. Фасада која је окренута ка Тргу слободе организована је у пет поља, од којих су три у средишту, на првом и другом спрату увучене, а низови отвора на сваком од спратова су различитог изгледа. Отвори који се налазе у приземљу су правоугаони, засечених горњих углова, на првом спрату су  полукружно завршени, док су на другом спрату правоугаони.

Балкони на првом спрату је изграђен као зидана огада, док је онај на другом спрату од кованог гвожђа.

Улаз у објекат смештен је уз сам леви угао главне фасаде и богато је орнаментисан.

Над предњим делом објекта је висок мансардни кров, завршен декоративном оградицом на слемену, а над бочним крилом је кров на две воде.

У овом објекту је једно време био смештен Филозофски факултет, да би се ’80-тих година 20. века зграда вратила првобитној намени, када постаје седиште банке.

Priča o Grand hotelu Majer i njegovom značaju za srpski narod (VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.