I najiskusniji greše.
Ne kaže se bez veze da treba imati ruku za dodavanje soli u hranu, jer nije lako posoliti je tako da svima bude ukusna.
Čak i najbolji kuvar može da pogreši, odnosno da presoli obrok i pretvori ga u nešto nejestivo.
Dobra vest je da ima spasa – donosimo pet saveta koji mogu pomoći u takvoj situaciji:
Dodajte krompir u hranu
Bakinim savetima uvek se najviše veruje i zapravo je najveća verovatnoća da su i najefikasniji. Ona bi vam odmah rekla da oljuštite i nasečete krompir na kocke i stavite ga u presoljenu hranu, a nakon što se skuva, izvadite ga. Odlično deluje kod preslanih supa ili variva, odnosno svih jela sa dosta tečnosti.
Klin se klinom izbija, ili so – šećerom
Ako nemate krompir pri ruci, poslužiće šećer. Na kašičicu stavite grudvicu šećera i pustite da se otapa u supi ili saftu nekoliko sekundi. Pazite da se šećer ne otopi do kraja ili da vam kašika šećera ne upadne u umak, jer to neće popraviti ukus nego će ga pokvariti.
Kora hleba
Koricu odstajalog hleba natopite u umak na nekoliko minuta da upije višak soli.
Isperite vodom
Ovo rešenje je najefikasnije za meso i povrće kuvano na pari. Namirnice stavite u šerpu i tuširajte ih vodom dok ne isperete so. Potom iscedite vodu.
Povrće će ispasti manje hrskavo, a meso manje mekano, ali žrtva će se isplatiti jer neće biti bljutavog ukusa.
Malo pavlake ili voće
Ako vaš recept dopušta, pokušajte u jelo da dodate malo pavlake ili voća kako biste dobili ukuse suprotne ukusu soli i tako ublažili njen višak.
Preuzmite androidaplikaciju.