Početna > Život i stil
Život i stil

Presolili ste hranu? Pet saveta kako da brzo popravite situaciju i ne bacate ručak

I najiskusniji greše.
Foto: Pixabay/Bruno-nO

Ne kaže se bez veze da treba imati ruku za dodavanje soli u hranu, jer nije lako posoliti je tako da svima bude ukusna.

Čak i najbolji kuvar može da pogreši, odnosno da presoli obrok i pretvori ga u nešto nejestivo.

Dobra vest je da ima spasa – donosimo pet saveta koji mogu pomoći u takvoj situaciji:

Dodajte krompir u hranu

Bakinim savetima uvek se najviše veruje i zapravo je najveća verovatnoća da su i najefikasniji. Ona bi vam odmah rekla da oljuštite i nasečete krompir na kocke i stavite ga u presoljenu hranu, a nakon što se skuva, izvadite ga. Odlično deluje kod preslanih supa ili variva, odnosno svih jela sa dosta tečnosti.

Klin se klinom izbija, ili so – šećerom

Ako nemate krompir pri ruci, poslužiće šećer. Na kašičicu stavite grudvicu šećera i pustite da se otapa u supi ili saftu nekoliko sekundi. Pazite da se šećer ne otopi do kraja ili da vam kašika šećera ne upadne u umak, jer to neće popraviti ukus nego će ga pokvariti.

Foto: Pixabay/mkupiec7
Kora hleba

Koricu odstajalog hleba natopite u umak na nekoliko minuta da upije višak soli.

Isperite vodom

Ovo rešenje je najefikasnije za meso i povrće kuvano na pari. Namirnice stavite u šerpu i tuširajte ih vodom dok ne isperete so. Potom iscedite vodu.

Povrće će ispasti manje hrskavo, a meso manje mekano, ali žrtva će se isplatiti jer neće biti bljutavog ukusa.

Malo pavlake ili voće

Ako vaš recept dopušta, pokušajte u jelo da dodate malo pavlake ili voća kako biste dobili ukuse suprotne ukusu soli i tako ublažili njen višak.

Zasladite kafu bez dodavanja šećera

Preuzmite androidaplikaciju.