Početna > Svet
Svet

Predstavljen monogram kralja Čarlsa III: Lično ga izabrao, prvi put upotrebljen po završetku perioda žalosti

Bakingemska palata predstavila je monogram kralja Čarlsa III, koji će koristiti vladina odeljenja i na državnim dokumentima i poštanskim sandučićima.
Foto: Tanjug/Zac Goodwin/PA via AP

Odabrao ga je kralj lično među nekoliko predloga koje je kreirao Koledž za oružje.

Na monogramu su kombinovani početno slovo njegovog imena „C“ i „R“ za reksa, što je latinski izraz za kralja, kao i broj III za trećeg kralja Čarlsa.

Monogram, koji simboliše vizuelni identitet nove vladavine, zamenjuje „E II R“ kraljice Elizabete II.

Predstoje i druge promene koje će obeležiti novu vladavinu kralja Čarlsa:

„Banka Engleske kaže da se očekuje da će nove novčanice sa portretom kralja Čarlsa III „biti u opticaju do sredine 2024. godine“, a njihov izgled biće otkriven pre kraja ove godine.

– Novi novčići će se proizvoditi, kaže Kraljevska kovnica, i pojaviće se „u skladu sa potražnjom banaka i pošti“. Još nije određen datum kada će biti u opticaju, ali više detalja o tome kako će izgledati biće poznato „u narednim nedeljama“.

Postoji tradicija, kaže Muzej Kraljevske kovnice, da profil novog monarha na novčićima bude okrenut u suprotnom smeru u odnosu na njegovog prethodnika.

– Postojeće novčanice i kovanice i dalje će važiti, a novčanice i kovanice Čarlsa i Elizabete koristiće se jedna uz drugu. Kraljevska kovnica kaže da je u opticaju oko 27 milijardi kovanica iz vladavine kraljice Elizabete II.

– Kraljevska pošta kaže da će nove markice sa likom kralja Čarlsa „ući u opticaj kada se potroše trenutne zalihe marakica“.

Set od četiri memorijalne marke biće pušten u prodaju u novembru, a na njima će biti prikazani portreti kraljice Elizabete II snimljeni u različitim fazama njene vladavine.

Kako se završio period kraljevske žalosti, prvi put je upotrebljen novi monogram kralja Čarlsa. Ovaj lični monogram novog monarha prvo je primenjen u poštanskoj prostoriji Bakingemske palate u utorak, kada je korišćen za pisma iz kraljevskih domaćinstava.

Postoji posebna verzija monograma za Škotsku, koja sadrži škotsku krunu.

Saopšteno je i da neće biti nagle promene na poštanskim sandučićima.

Još uvek su u upotrebi sandučići iz vremena vladavine kraljice Viktorije, Edvarda VII, Džordža V i VI, a originalni monogrami ostaju sve dok kutije ne budu zamenjene.

Skoro 70.000 sadašnjih poštanskih sandučića, oko 60 odsto od ukupnog broja, datira iz vremena vladavine kraljice Elizabete II. Postoji samo oko 170 preživelih iz vremena kratke vladavine Edvarda VIII, koji je abdicirao 1936. godine.

Češka zbog migranata uvodi kontrolu na granici sa Slovačkom

Preuzmite android aplikaciju.