Почетна > Свет
Свет

Представљен монограм краља Чарлса III: Лично га изабрао, први пут употребљен по завршетку периода жалости

Бакингемска палата представила је монограм краља Чарлса III, који ће користити владина одељења и на државним документима и поштанским сандучићима.
Фото: Танјуг/Zac Goodwin/PA via AP

Одабрао га је краљ лично међу неколико предлога које је креирао Колеџ за оружје.

На монограму су комбиновани почетно слово његовог имена „C“ и „R“ за рекса, што је латински израз за краља, као и број III за трећег краља Чарлса.

Монограм, који симболише визуелни идентитет нове владавине, замењује „Е II R“ краљице Елизабете II.

Предстоје и друге промене које ће обележити нову владавину краља Чарлса:

„Банка Енглеске каже да се очекује да ће нове новчанице са портретом краља Чарлса III „бити у оптицају до средине 2024. године“, а њихов изглед биће откривен пре краја ове године.

– Нови новчићи ће се производити, каже Краљевска ковница, и појавиће се „у складу са потражњом банака и пошти“. Још није одређен датум када ће бити у оптицају, али више детаља о томе како ће изгледати биће познато „у наредним недељама“.

Постоји традиција, каже Музеј Краљевске ковнице, да профил новог монарха на новчићима буде окренут у супротном смеру у односу на његовог претходника.

– Постојеће новчанице и кованице и даље ће важити, а новчанице и кованице Чарлса и Елизабете користиће се једна уз другу. Краљевска ковница каже да је у оптицају око 27 милијарди кованица из владавине краљице Елизабете II.

– Краљевска пошта каже да ће нове маркице са ликом краља Чарлса „ући у оптицај када се потроше тренутне залихе маракица“.

Сет од четири меморијалне марке биће пуштен у продају у новембру, а на њима ће бити приказани портрети краљице Елизабете II снимљени у различитим фазама њене владавине.

Како се завршио период краљевске жалости, први пут је употребљен нови монограм краља Чарлса. Овај лични монограм новог монарха прво је примењен у поштанској просторији Бакингемске палате у уторак, када је коришћен за писма из краљевских домаћинстава.

Постоји посебна верзија монограма за Шкотску, која садржи шкотску круну.

Саопштено је и да неће бити нагле промене на поштанским сандучићима.

Још увек су у употреби сандучићи из времена владавине краљице Викторије, Едварда VII, Џорџа V и VI, а оригинални монограми остају све док кутије не буду замењене.

Скоро 70.000 садашњих поштанских сандучића, око 60 одсто од укупног броја, датира из времена владавине краљице Елизабете ИИ. Постоји само око 170 преживелих из времена кратке владавине Едварда VIII, који је абдицирао 1936. године.

Češka zbog migranata uvodi kontrolu na granici sa Slovačkom

Преузмите андроид апликацију.