Почетна > Нови Сад
Зелени град Нови Сад

Предности живота у Новом Саду: Зелени град

Живимо у времену у коме се, хвала Богу, све више пажње обраћа на зеленило и његово очување.
Фото: Градске инфо

Ми смо, ето, имали среће да живимо у граду који, без скромности, може да однесе титулу еколошки најосвешћенијег града у нашој држави.

Када је моја генерација одрастала, највише времена смо волели да проводимо на неколико зелених ливада у околини зграде.

На једној смо брали ринглове, на другој се играли жмурке сакривајући се иза жбуња дивљег лешника, док смо на трећој, у хладу једне старе брезе, често умели да раширимо ћебенце и маштамо о томе шта ћемо бити када порастемо.

Међутим, тада наш град није живео истим темпом као данас. Једноставно, нисмо имали ни толико становника, ни аутомобила, већ само време и неке амбиције које смо временом и достигли.

Данас, када се отвара све више радних места, када све више људи са стране означава баш Нови Сад као место у коме би највише волели да живе и стварају породицу, морамо да проширујемо капацитете града у свим погледима.
Фото: Градске инфо

Управо то је разлог због кога свакодневно ничу нове вишеспратнице, граде се путеви и планирају нови мостови.

Ипак, наш град, за разлику од многих других, није дозволио да га непоходна модернизација и пут будућности којим је кренуо, поједе.

Колико год да се гради, обраћа се пажња да се не изгубе оне, мале, наизглед небитне, а опет ненормално значајне зелене површине које нам свима фале како бисмо живели квалитетнији живот.

Човеку је, једноставно, у природи да свој мир и спокој проналази у природи. Знајући то, Нови Сад је својим становницима обезбедио по једну малену, зелену, оазу у већини делова града.

Неоспорно је да се све више улаже у реконструкцију постојећих и изградњу нових зелених паркова.

Тако се у реконструкцију Дунавског парка улаже 121 милион динара, док је, рецимо, Каменички парк након своје потпуне реконструкције почео да личи на велике паркове из европских метропола, о каквим смо до недавно могли само да сањамо.

Фото: Градске инфо
Лимански парк, након великих улагања, такође, изгледа светски! Поред посебно одвојене ливадице за шетање паса, дечијих игралишта, простора за рекреацију и скејт парка, оно што овом парку даје посебну чар јесте хлад направљен пригрљеним крошњама старог дрвећа.
Фото: Градске инфо

Футошки парк представља прави споменик природе који се налази у срцу града. Поред њега дневно протутњи неколико хиљада аутомобила, а опет, док седите на некој од старих клупа унутар парка, као да сте километрима далеко од све те гужве која вам је за петама.

Железничком парку, поред дечијег игралишта, посебно ограђеног дела за шетање паса и кривудавих стаза са неизвесним скретањима, додатну чар пружају велики зелени травњаци који преовладавају.

Како је овај парк обично прва ствар коју, поред бициклиста, туристи угледају када стигну у наш град, он шаље веома важну поруку.

Он говори: “Добродошли у Нови Сад, поред широм отворених очију, отворите и плућа, јер промовисањем здравог начина живота радимо на томе да ваздух који дишемо из дана у дан буде све чистији!“
Фото: novisadinfo.blogspot.com

Недавно је у потпуности завршен нови парк који се налази између Новог насеља и Детелинаре. Нескромно могу рећи да је то најлепши парк икада изграђен у нашем граду.

Дугачке кривудаве стазе за шетњу пропраћене су великим бројем клупица, од којих су неке намењене за излежавање, а признаћете, за нас помало успорене Новосађане који се увек крећемо лаганим темпом, нема ништа лепше него могућност да прилегнемо и одморимо под ведрим небом.

Поред прелепо дизајнираних вртова, посебан акценат стављен је на велику фонтану са светлима која мењају боје, и воденим каналима преко којих можете прећи дрвеним мостићима постављеним на пар места.

Терен за боћање, дечије игралиште и део за шетање паса само су секвенца прелепо осмишљеног новог парка, али је његова највећа лепота у великим зеленим површинама којима је омеђена ова оаза мира.

Интересантно је да је у години која је за нама ЈКП “Градско зеленило“ подигло зелени зид и зелени кров на згради ОШ „Милан Петровић“ на Новом насељу. То је, заправо, пилот пројекат за нови начин ширења зелених површина у циљу очувања и унапређења животне средине као и повећања зелених површина у граду.

Очување зеленила огледа се и у оним малим острвима која одвајају путне правце. Иако се чини да острва никада нису била зеленија и богатија најразноврснијим биљкама, пред нама је сада најтежи део, да научимо грађане да пут прелазе искључиво на пешачком прелазу, те не газе по нечијем труду.
Фото: Градске инфо

“Где год видиш згодно место, ти дрво посади!“ – На булеварима на којима се у 2021. години радило на изградњи нових паркинг места, сваки метар свеже изливеног бетона обргљен је уским зеленим појасима са засађеним биљкама.

ЈКП “Градско зеленило“ је до сада обогатило Нови Сад са више од 100.000 цветних јединица, стратегијски постављених на сва неопходна места како би нам се побољшао квалитет живота.

Из тог разлога, обраћа се посебна пажња да школска дворишта буду зеленија од других површина, јер управо зелени простор у коме деца проводе своје време има највише утицаја на њихово психичко, али и физичко, напредовање и раст.

Још једна интересантна ствар у којој предњачимо у односу на остале градове у Србији јесте оснивање “Зеленог катастра“.

“Зелени катастар“ је веома важан у заштити животне средине, спречавању њеног уништавања, те одржавању и планирању нових зелених површина.

Катастар ће бити носилац веома важних информација о броју стабала, травнатих површина, жбуња итд… Такође, носиће информације да ли се са одређеним зеленим површинама нешто радило, те да ли је потребно нешто да се ради?

Захваљујући њему коначно ћемо знати прецизан процентуални постотак зеленила у Новом Саду, а на основу стечених података моћи ћемо да правимо нове стратегије како бисмо сваки дан све више оправдавали титулу еколошки најосвешћенијег града у држави.

Код наших суграђана посебну срећу изазива и чињеница да живимо у непосредној близини првог националног парка на територији Србије.
Фото: Градске инфо

Да, да, Фрушка гора, некада највеће острво на Панонском мору, а данас права оаза мира и зеленила коме Новосађани хрле чим успеју да ухвате мало слободног времена.

Иако се Фрушка гора једва сматра планином, јер јој је највећи врх “Црвени чот“ за само 39 метара виши од висинских граница прописаних за брда, њена близина нам пружа онај исконски додир природе који нам је потребан.

Међутим, ми из равнице “са либелом у глави“, слободно је можемо назвати велелепна планина.

Фрушка гора није богата само плодним тлом и виноградима чија берба нам доноси најлепша вина, већ и великим бројем стаза у којим прве знаке сунца дочека велики број становника Новог Сада.

Тачније, има тачно седамнаест стаза које се разликују по тежини прелажења и локацијама.

Пролазећи стазама имаћете прилику да видите читав један нови свет листопадне шуме, на моменте испресецан воћњацима, пашњацима и родном земљом.

На простору овог националног парка расте око 1500 врста биљака, а половина њих сматра се лековитим.

Читав овај лековити и чаробни свет, налази нам се пред носом, чува нам леђа и веома филтрира како новосадске навике, тако и ваздух са сремске стране.

Зато не смемо да дозволимо да повољан географски положај који имамо икада доведемо у питање и не користимо његов пун потенцијал.

Међутим, најпоноснији смо на то да живимо у граду у коме сваки педаљ зелене површине вреди непроцењиво!

Prednosti života u Novom Sadu: Grad na reci

 

Преузмите андроид апликацију.